A muravidéki perec úgy lesz kerek, ha a két szál tésztát megfonjuk, s végül összekapcsoljuk. A tészta sima lisztből, tejből és élesztőből készül só, cukor, zsír, vaj vagy margarin hozzáadásával. Kétszer kelesztik: egyszer a tészta elkészítése, a gyúrás után, másodszor akkor, ha már formára készültek a kerek perecek. Ezután bekenik tojással, majd a kemencébe vagy a sütőbe kerül. Az igazi a kemencében, azaz „hőkkön” sült perec, de akár ugyanolyan finom lehet a sütőben, „redliben” kisütött perec is.
Valamikor a muravidéki magyar háziasszonyok vastagabb és nagyobb átmérőjű pereceket készítettek, mint ma, hiszen a legtöbb esetben a kenyeret helyettesítette a perec.
Csentében Kaszás Margit néninél a finom kerek perecek már kora reggel az asztalon sorakoznak, nem véletlenül: a pereceket megrendelésre süti 1965 óta. Ez azzal jár, hogy hajnali 4-kor kell felkelnie, ha azt szeretné, hogy a pereceket frissen kapják a megrendelők. „12 éves voltam, amikor megtanultam kenyeret és nagy perecet sütni, majd a kisebbet is. Eladásra akkor kezdtem sütni, amikor a csentei kocsmát megnyitották, és azóta van is rá kereslet. Megrendelőim vannak a helyieken kívül Horvátországból, Ausztriából is, de messzebbre is viszik, Németországba, sőt egyszer még Brazíliába is sütöttem 400 darabot, bizony, 400 perecet tettek repülőre. Ha nagy rendelésem van, akkor a lányom szokott segíteni.”
Margit kemencében süti a perecet, azt mondja, a fától, a téglától egészen más, jobb ízt kap a perec. A rendelésen kívül szombat és vasárnap is mindig kell lennie perecnek az asztalán, van is kinek: 10 lányunoka várja a mama friss perecét, és még egy kislány, a dédunoka is. – Amikor jönnek, a „Mama perece” az első. Van hát kinek továbbadni a receptet, habár nincs különösebb titka: 30 perechez 1 liter tejet, körülbelül 3 kiló lisztet használok fel, élesztő és víz is kell, no meg egy kis olaj vagy zsír, ami épp van. Gyorsan kisütöm őket, aztán ami nem fogy el, az a fagyasztóba kerül, hogy amikor kell, elővehessem – ezt is a kemencébe teszem, egy-kettőre fölenged, és olyan, mint a friss.