A Lendva-hegy, a szunnyadó kincs

A Lendva-hegy, amelyet nyugodtan nevezhetünk Lendva város szőlőhegyének, 265–328 méter magasságban emelkedik a város fölé.

Tomka Tibor
2013. 09. 29. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lendva-hegy területét az árnyékos helyeken akác- és bükkerdők, valamint rétek, a napos lejtőkön szőlőültetvények borítják. A homokos-márgás talaj, a kedvező mikroklíma a minőségi fehér borok termelésének kedvez. A termelők, a szakma véleménye szerint a Lendva-hegy legjobb fajtája egyértelműen az olaszrizling, amely megközelítően 50 százalékos területi arányával is egyértelműen bizonyítja elsőbbségét.

A jellegzetes, kiváló minőségű rizling mellett megélnek a Lendva-hegyen a különböző világfajták is: igencsak jellegzetes aromákat, ízeket, illatokat produkál a sauvignon, de megemlíthető akár a chardonnay is. Az elmúlt évszázadban, különösképpen pedig a szocializmus évtizedeiben lezajlott szőlőfelújítások révén a Lendva-hegy egyértelműen fehérborszőlő-termesztő vidékké vált, pedig nem volt ez mindig így. A fellelhető adatok szerint a filoxérajárvány előtt nagyjából fele-fele arányban voltak jelen a fehér- és a vörösborok. Az utóbbi évtizedben a termelők újra felfedezték a vörösborfajtákat is, a kékfrankos, a zweigelt és a pinot noir is otthon érzi magát a területen.

 

A Lendva-hegyi szőlészetnek és borászatnak gazdag hagyománya van, a szőlőgazdálkodás gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza. Területét 1379-ben az alsólendvai Bánffy család kapta I. Lajos magyar királytól adományként. 1644-ig, a család kihalásáig volt a Bánffyak birtoka. Ezután a Nádasdy család birtoka lett, majd 1690-ben Eszterházy nádor több más korábbi Bánffy-birtokkal együtt megvásárolta, s a szerencsétlen 20. századi történésekig végig a család birtoka maradt.

 

A Lendva-vidéken kialakult települések gazdaságában, az itt élő emberek életében a szőlőtermesztésnek mindig nagy jelentősége volt, az élet ritmusát alapvetően befolyásolták a szőlővel-borral kapcsolatos tevékenységek. A szőlőtermesztés és a borászat jelentőségének egyik ékes bizonyítéka, hogy 1875-ben Alsólendván mértékhitelesítő hivatalt alapítottak. A hivatal feladata volt az akóról az akkori új űrmértékre – a literre és a hektoliterre – áttérve a boroshordók hitelesítése. Alsólendván 1875-ben 3500, egy évvel később már 6000, 1877-ben 10 000 hordót hitelesítettek.

 

Ezt a virágzó szőlőtermesztést szakította meg a filoxérajárvány, amely Nyugat-Európából kiterjedve 1875-ben érte el Magyarországot, s Alsólendva vidékén 1892-ben jelent meg. Az állami támogatással végrehajtott, úgynevezett első nagy szőlőrekonstrukciónak másféle, a magyarság szempontjából negatív népességmegoszlási következményei is voltak, ugyanis ez időben sok szlovén szőlősgazda érkezett a vidékre, megváltoztatva a nemzetiségi arányokat.
A filoxéravész okozta megrázkódtatásból az alsólendvai szőlőkultúra végül magasabb fokra lépve került ki. A szőlőtermesztésnek településszervező hatása is volt, mert a rekonstrukciós folyamat során a szőlőhegyekre kiköltözött vincellérek a 20. században önálló településekbe szerveződtek. Így alakult ki Alsólendva szőlőhegyein Lendvahegy település, Hosszúfalu szőlőhegyein pedig Hosszúfaluhegy.

 

Az első, majd a második világháború után a Lendva-hegyi borok elvesztették addigi meghatározó magyarországi, zalai piacaikat. A szőlőtermesztés, a borászat, igaz, komoly hiányosságokkal, de követte az általános trendeket. A kilencvenes évek rendszerváltozásáig az ezernyi, néhány száz tőkével és néhány hektoliterrel gazdálkodó termelők benépesítették a hegyet, s a Lendva-hegy összefüggő, igencsak rendezett kultúrtáj tudott maradni. A kollektivista, szocialista időszakban többek között elkövettek egy ma különösen sorsdöntőnek tűnő hibát, a Lendva-hegyen ugyanis nem épült nagyobb kapacitású állami borospince – ellentétben a környező szlovéniai borvidékekkel, ahol a hatvanas-hetvenes években sorjában építették ezeket.

 

A rendszerváltozással és egyben a volt Jugoszlávia szétesésével a vidék elvesztette horvátországi piacait is, a sok kicsi termelő egyszerűen nem tudott eleget tenni az egyre inkább telített szlovéniai piac követelményeinek sem. A sok pici birtok, a nadrágszíjparcellák évről évre egyre inkább gazosodnak, a korszerű, mindennel telített életvitel sajnos egyre inkább eltántorítja a fiatal nemzedékeket e nemes kultúra művelésétől. A vidéken megtermett szőlő zöme más borvidékeken kerül forgalomba, ott sajnos nem lendvai eredettel és egyszerű asztali borként.

 

Mindezek ellenére csüggedésre semmi ok: a rendszerváltozás két évtizede alatt született néhány tíz borászat, amely méltó a lendvai borászat hagyományaihoz, a valamikori Eszterházy-borpincében a Lendvai Agrárcég próbálja átverekedni magát az említett nehézségeken, és bár csökken a kistermelők száma, még mindig jelentős számban jelen vannak, és várják a kitörési lehetőséget – várnak: talán a filoxérajárvány utánihoz hasonló állami, illetve önkormányzati intézkedésekre? A Lendva-hegy, a kitűnő borok oltalmazója, a táj ékessége, őseink aranyat érő kincse egy újabb nehéz időszak átvészelése után remélhetőleg ismét régi fényében fog tündökölni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.