Természetesen nem mindegy, hogy milyen húsrészeket kínálunk, és hogyan készítjük el őket. Javasolt a baromfi, a sertés- és a marhahúsok változatos fogyasztása. Lehetőség szerint a kevesebb zsírt tartalmazó húsrészeket válasszuk, így a csirke, tyúk mellét, combját, a pulyka mellét, combját, de itt a szárnytő vagy a nyak is szóba jöhet. Sertésnél a karajt és a combot, marhánál a combot, hátszínt, esetleg a bélszínt. Jó lenne, ha az ételek elkészítésénél nem növelnénk feleslegesen a húsok zsírtartalmát, és érdemes fokozatosan csökkenteni a felhasznált olaj mennyiségét is.
Jó lenne, ha hetente legalább egyszer ennénk halat, halkonzervet, abból készített pástétomot, krémet. Fontos lenne kibővíteni a recepteket, és halat nem csak rántott halrúd formájában az asztalra tenni. Igaz, hogy a magyar gyerekek nem kedvelik túlzottan a halakat, de ennek legfőbb oka, hogy kevés formában találkoznak vele.
Próbáljunk ki többféle halat, halkonzervet, és amelyik a leginkább ízlik, a későbbiekben azt válasszuk. Halat készíthetünk párolva, grillezve, töltve, de például egy kevés citromos vízben megfőzött, kihűtött halat keverhetünk különféle salátákba is. A lényeg itt is az elkészítés változatossága.
A felvágottfélék, húskészítmények közül a legalább 70, de inkább 80-90 százalék húst tartalmazókat válasszuk. Itt is igaz az a szabály, hogy inkább egy kicsit kevesebbet, de az jó minőségű legyen.
Jó lenne, ha otthon készítenénk húskrémeket, májkrémet. Ezt könnyen megtehetjük, ha például zöldséglevesbe belefőzünk húst, kihűtjük, megdaráljuk, és ízlés szerint különféle friss vagy száraz zöldfűszerekkel – snidlinggel, petrezselyemzölddel, majoránnával, rozmaringgal, bazsalikommal, medvehagymával – kikeverjük. Adhatunk hozzá margarint, vajat, esetleg baromfizsírt, sertészsírt.
A tojás is kitűnő minőségű fehérjeforrás. A tojás sárgája számtalan vitamint is tartalmaz, jól hozzáférhetően. Hetente négy-öt tojás gond nélkül beépíthető az iskolások étrendjébe.
Javaslat: a kisétkezésre csomagolt szendvicsbe tegyünk házilag sütött húsdarabkákat, húskrémeket, májkrémet, tojáskrémet, sok zöldséggel kiegészítve.