A vásár, ahonnan kitiltották a „plasztik hacacárét”

Katalin-napi vásár Lendván, a kézműves portékák kavalkádja.

Ábrahám Klaudia
2013. 11. 25. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Művelődési Intézet (MNMI) munkatársai 2004-ben, amikor megnyílt a Bánffy Központ, egy olyan rendezvény megvalósítására törekedtek, ami kötődik a magyarsághoz, a hagyományokhoz, és megszólítja az aktív kézműves mestereket. Ekkor született meg a Katalin-napi vásár felélesztésének ötlete, amely ma Lendva városának egyik kiemelkedő eseménye.

A legelső kézműves kirakodó a Bánffy Központ udvarában kapott helyet, mindössze négy standdal. A következő években a rendezvényt egyre nagyobb érdeklődés övezte, s a folyamatosan bővülő árusokkal lassacskán kinőtte az udvar falait. 2010-ben a MNMI, most már a városi Turizmus Kft.-vel karöltve új helyszínre, a város szívébe, a Szent Katalin plébániatemplom melletti térre költöztette a vásárt, mellyel az egyházi ünnephez helyileg is közelebb sikerült hozni a rendezvényt. A lendvai Katalin-napi vásár varázsa a kézműves termékek széles választékában rejlik.

 

A „plasztik hacacárét” árusító búcsúsok ugyanis az utolsó években már nem kapnak helyet a vásári forgatagban. A több mint 50 stand, hazai és határon túli mesterek portékáit kínálja, melyek nyomán ízelítőt kaphatunk a vidék – Muravidék, Zala és Vas megye – sokszínűségéből. Fazekas, kerámia-, bőr- és csuhétermékek, szőttesek, hímzések, faragott, fonott tárgyak, mézeskalács, méhészáru közül válogathatunk. No és persze a karácsonyi díszek sem hiányozhatnak, adventi koszorúk, gyertyák, kis harangok és angyalkák száz- és százféle módon, más és más technikával elkészítve.

 

Önkéntes adományok fejében a tanintézmények, csoportok és egyesületek is árulják egyedi, kézi készítésű csecsebecséiket. A vásár hangulatához az illatok és ízek is hozzátartoznak. A hidegben kihagyhatatlan a fahéjas, fűszeres forralt bor és a sült kolbász párolt káposztával. Van, aki kocsonyát vagy kürtős kalácsot csomagoltat, mondván, jó lesz az másnap uzsonnára.

 

Ahogy a szétnézünk, az emberek csoportokban ácsorognak, beszélgetnek, nevetgélnek, egy kicsit mindenki ráér, elfelejteti a rohanást, és kikapcsol. Míg kezdetben a szervezők azt tartották szem előtt, hogy életet vigyenek az elfelejtett hagyományba, ma az a cél, hogy a vásár kulturális, hagyományőrző mivolta összeolvadjon a lehetőséggel, amit a vásár a kézműveseknek kínálnak termékeik eladásához.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.