Ernyők alatt a szakácsok és a látogatók, esővízben (is) úsztak a halak – mégis felhőtlenül jó volt a hangulat, az idei immár IX. Nemzetközi Halászléfőző Versenyen Lendván. Az eső ellenére a csapatok (az idén ez idáig a legtöbb, 39) vígan főztek, a kondérokból finom illatok áradtak, a nagy sátor alatt zajlottak a programok, és látogató is volt bőven.
A szakácsverseny Szent István-napi rendezvények egyikeként 2006-ban mindössze valamivel több, mint tíz csapattal indult a városközpont egyik füves területén, aztán évről évre több csapat – köztük Zala és Vas megyéből, Felvidékről, Drávaszögból, sőt a híres bajaiak is – igyekezett benevezni a lendvai versenyre. Így néhány éve már az egyik nagyobb városszéli rétet népesítik a konyhamesterek és a látogatók, s egyre gazdagabb a kísérő szórakoztató program is. Idén például a murakeresztúri, a hegyhátszentjakabi, a lendvai Prekmurje néptánccsoportokat, valamint a Muravidéki Nótázókat láthattuk, volt középkori lovagbemutató és íjazási lehetőség is.
Az ernyők alatt pedig sürgés-forgás: fakanalat ragadtak idősebbek és fiatalabbak, s volt olyan is, ahol több bográcsban készült az étel, hogy a csapatok a zsűrin kívül a barátokat, az ismerősöket vagy csupán a látogatókat meg tudják kínálni. Mellé olyan házi finomságokat szolgáltak fel, mint a perec, a nádaskifli, a kukoricamálé házi szilvalekvárral, a túrós-sajtos rudacskák. És a nedű? Jobb nem lehetett, volt választék bőven fehérből, vörösből.
A szervező, Lendva község magyar önkormányzata közel 200 kilogramm pontyot hozatott a főzőverseny résztvevői számára. A mezőny erős volt, s mint ilyenkor lenni szokott, a szakácsok keverték-kavarták a levet, fűszereztek, passzíroztak, nemesítették a levest otthon elkészített vagy vásárolt adalékkal, sűrítménnyel, különböző zöldségekkel, hogy a zsűrinek a legjobb halászlét adják le.
Voltak olyanok, akik hagyományos receptre esküdtek, voltak, akik újszerű receptek szerinti hallevet készítettek. A konyhatitkot ugyan senki sem árulta el, egy-két tipp azonban elhangzott: fontos a fűszerkeverék, a siker kulcsa a tiszta, alaposan megmosott, friss hal és az alaplé hosszú főzése – legalább két órán át. A muravidéki halászlé idei aranykanalát a hosszúfalui Varga Edit nyerte el, a legszebben díszített asztalt a lendvai horgászok csapata készítette.
De egyik csapatnak sem kellett szégyenkezni, a kóstoltak szinte mind megütötték a mércét. És a másik jó dolog, a kitűnő hangulat. Idézve egyik az versenyzőt: „amint ideértünk, rögtön kialakult egy nagyon jó hangulat, és pont ez az, amiért beneveztünk, nem a helyezésért”. Sokan így búcsúztak: jövőre is jövünk!