Nemzetközi Halászléfőző Verseny Lendván

A szeszélyes nyár újabb esős napja sem tudta elrontani a muravidéki magyarság legnagyobb turisztikai-gasztronómiai-közösségkovácsoló rendezvényét.

Király M. Jutka
2014. 08. 31. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ernyők alatt a szakácsok és a látogatók, esővízben (is) úsztak a halak – mégis felhőtlenül jó volt a hangulat, az idei immár IX. Nemzetközi Halászléfőző Versenyen Lendván. Az eső ellenére a csapatok (az idén ez idáig a legtöbb, 39) vígan főztek, a kondérokból finom illatok áradtak, a nagy sátor alatt zajlottak a programok, és látogató is volt bőven.

A szakácsverseny Szent István-napi rendezvények egyikeként 2006-ban mindössze valamivel több, mint tíz csapattal indult a városközpont egyik füves területén, aztán évről évre több csapat – köztük Zala és Vas megyéből, Felvidékről, Drávaszögból, sőt a híres bajaiak is – igyekezett benevezni a lendvai versenyre. Így néhány éve már az egyik nagyobb városszéli rétet népesítik a konyhamesterek és a látogatók, s egyre gazdagabb a kísérő szórakoztató program is. Idén például a murakeresztúri, a hegyhátszentjakabi, a lendvai Prekmurje néptánccsoportokat, valamint a Muravidéki Nótázókat láthattuk, volt középkori lovagbemutató és íjazási lehetőség is.


Az ernyők alatt pedig sürgés-forgás: fakanalat ragadtak idősebbek és fiatalabbak, s volt olyan is, ahol több bográcsban készült az étel, hogy a csapatok a zsűrin kívül a barátokat, az ismerősöket vagy csupán a látogatókat meg tudják kínálni. Mellé olyan házi finomságokat szolgáltak fel, mint a perec, a nádaskifli, a kukoricamálé házi szilvalekvárral, a túrós-sajtos rudacskák. És a nedű? Jobb nem lehetett, volt választék bőven fehérből, vörösből.


A szervező, Lendva község magyar önkormányzata közel 200 kilogramm pontyot hozatott a főzőverseny résztvevői számára. A mezőny erős volt, s mint ilyenkor lenni szokott, a szakácsok keverték-kavarták a levet, fűszereztek, passzíroztak, nemesítették a levest otthon elkészített vagy vásárolt adalékkal, sűrítménnyel, különböző zöldségekkel, hogy a zsűrinek a legjobb halászlét adják le.

 

Voltak olyanok, akik hagyományos receptre esküdtek, voltak, akik újszerű receptek szerinti hallevet készítettek. A konyhatitkot ugyan senki sem árulta el, egy-két tipp azonban elhangzott: fontos a fűszerkeverék, a siker kulcsa a tiszta, alaposan megmosott, friss hal és az alaplé hosszú főzése – legalább két órán át. A muravidéki halászlé idei aranykanalát a hosszúfalui Varga Edit nyerte el, a legszebben díszített asztalt a lendvai horgászok csapata készítette.

De egyik csapatnak sem kellett szégyenkezni, a kóstoltak szinte mind megütötték a mércét. És a másik jó dolog, a kitűnő hangulat. Idézve egyik az versenyzőt: „amint ideértünk, rögtön kialakult egy nagyon jó hangulat, és pont ez az, amiért beneveztünk, nem a helyezésért”. Sokan így búcsúztak: jövőre is jövünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.