A fesztivál a nevét nem a főzőedényről kapta, hanem a Muravidéken közkedvelt húsos-krumplis, borral felöntött, pörköltszerű egytálételről, amelyet itt „bográcsnak" hívnak – ez leginkább a pincepörkölthöz hasonló kiváló étel. Háromféle húsból készül (marha, sertés és vad), de nem vörösborral, hanem fehérborral öntik fel, ízesítőként pedig ecetes feferónit tesznek bele, és természetesen mindig a szabadban, nyílt láng felett, bográcsban készül a „bogrács". A Muravidéken tehát a bográcsot eszik is és főznek is benne.
A fesztiválnak versenyjellege van, így minden csapat mintát ad le minősítésre, a döntést rangos zsűri hozza meg. A Bográcsfeszt néhány éve kétnapos rendezvénnyé vált, üzleti konferenciával kezdődik a szomszédos országok közéleti, gazdasági képviselőivel, aztán szombaton indul a füstös gasztronómiai-turisztikai forgatag. A Fő utcán száznál több bogrács alatt gyújtják be a tüzet, s rövidesen jó illatokkal telik meg az utca. Egész nap érdekes programokat kínálnak, zene, tánc és szórakozás van szinte minden méteren.
Az idei Bográcsfeszten 101 csapat vett részt Szlovéniából, Magyarországról és Horvátországból, ennyi kondérban főtt a jellegzetes muravidéki étel. A rendezvény népszerűségét bizonyítja az is, hogy a Lendva-hegy lábánál meghúzódó kisvárosba több mint 12 ezren látogattak el ezen a napon. Talán azért is, mert Lendvát 2011 óta a bogrács világfővárosaként is jegyzik a szűkebb és szélesebb térség turisztikai térképén. A rendezvényt minden évben meglátogatja a világfővárosi cím ötletadója és védnöke, Danilo Türk korábbi szlovén államfő is.
Évről évre finomabb bográcsok készülnek, az idén a zsűri különösen elégedett volt, hiszen az ételek fele kitűnő minősítést kapott. Az elkészítéshez az alapanyagokat a szervező biztosítja: a háromfajta húst, a hagymát, a burgonyát és a többi hozzávalót, aztán a további titkosakat és nem titkosakat mindenki a saját tarisznyájából veheti elő. A zsűri az eredeti hazai, muravidéki ízeket keresi és igyekszik fellelni a bográcsban. Az étel elkészítése időigényes, így tehát kitűnő alkalom nyílik a szomszédos standok felkeresésére, az ismerkedésre, a főzési tanácsok cseréjére... Ilyenkor előkerül egy-egy harmonika, hegedű vagy gitár, körbejár a fröccsös pohár, a pálinkás kupica, a kóstolókhoz eredeti muravidéki perec jár, és fellelhető ínyencség itt még a krápca, a málé, a vágott zsír is. Mindenki találhat magának valót a kínálatból.