A csicsóka legfontosabb jellemzője, hogy – minden más hasonló növénynél több – 14–16 százalék inulint tartalmaz. A csicsókasűrítmény szénhidráttartalma 75–80 százalékos. Az inulin poliszaharid (összetett cukor), amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban, sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely bontani tudná. A – glükózra bomló – burgonyával szemben előnye, hogy inulintartalma csaknem teljes egészében fruktózzá alakul, amelynek napi 30–80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani. Innen ered az a tévhit, hogy a cukorbetegek a csicsókát mennyiségi korlátozás nélkül és az étrend szénhidráttartalmába történő beszámítás nélkül fogyaszthatják.
Energiatartalma 100 grammban 30–73 kcal (130–306 kJ). Szénhidráttartalma 12,1–17,4 g, ebből 4,5–9,6 g a cukor és 1,6 g az élelmi rost. 100 g termék zsírtartalma 0,2–0,4 g, az amerikai NutritionData adatbázis szerint 1,0 mg ómega-6-zsírsavat is tartalmaz. 100 grammja 1,2–2,4 g fehérjét rejt magában. B1- (0,2 mg/100 g) és B3-vitamin-tartalma (1,3 mg/100 g) számottevő, C-vitaminból 4,0 mg-ot fogyaszthatunk el 100 grammjával. Az ásványi anyagok közül a káliumot (429,0–478,0 mg) és a foszfort (78,0 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de vastartalma (0,6–3,4 mg), réz- (0,1 mg) és magnéziumtartalma (17,0–20,0 mg) sem elhanyagolható.
A csicsóka számos kedvező élettani hatását is tapasztalták, hiszen az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag. A bél baktériumflórájának kedvező befolyásolásával vércukorszint-csökkentő hatású, mivel a szénhidrátok lebontását, felszívódását egyenletessé teszi.