Lencse: tanuljunk a vegetariánusoktól

A hús mellett az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk lehet. Érdemes gyakran fogyasztani.

2014. 10. 24. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lencseevést követő puffadásért és bélgázképződésért az oligoszacharidok – raffinóz (0,3 g/ 100 g) és sztachióz (2,5 g/100 g) – tehetők felelőssé. A kellemetlen utóhatások csökkentése érdekében az első forrás után öntsük le a főzővizet s csak a második főzővizet fűszerezzük, emellett ízesítsük bőven babérlevéllel vagy őrölt köménnyel.

A lencse (Lens culinaris) 100 grammjában 342 kcal-t, 26 gramm fehérjét, 1,9 gramm zsírt, 53 gramm szénhidrátot, 19,3 gramm élelmi rostot és 0,7 gramm fitinsavat találunk. A vitaminok közül folsav- (170 μg), B1- (500 μg), B2- (255 μg), B5- (585 μg) és B6-vitamin-tartalma (585 μg), míg az ásványi anyagok közül vas- (6,5 milligramm), kálium- (840 mg), foszfor- (420 mg), magnézium- (135 mg), cink- (3,5 mg) és mangántartalma (1550 μg) érdemel külön említést.

Nagy élelmirost-tartalma és kis glikémiás indexe (30) révén helyet kap a székrekedést kezelő és megelőző, a koleszterin- és vércukorszintet csökkentő, valamint a daganatos meg szív- és érrendszeri betegségeket megelőző étrendben. Nagy kálium-, foszfor- és purintartalma (127 mg/100 g) miatt beszűkült veseműködés, veseelégtelenség, illetve köszvény esetén azonban csak ritkán, kis mennyiségben, előfőzve, a főzőlevet elöntve ajánlott a fogyasztása. Értékes aminosav-tartalma gabonafélékkel kiegészítve a vegetáriánus étrend egyik alapvető fehérjeforrásává teszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.