A lenmag az agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt elsősorban ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.
A lenmag energiatartalma 100 g-ban 534 kcal (2236 kJ), szénhidráttartalma 28,9 g (ennek java része élelmi rost [27,3 g] és mindössze 1,5 g-ja cukor) és zsírtartalma 42,2 g. Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen és 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Fehérjetartalma 18,3 g az amerikai NutritionData adatbázis szerint.
Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2- (0,2 mg/100 g), B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor- (642 mg), réz- (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.
A főzés hatástalanítja a magban található lináz enzimet, amely – például áztatás során – képes a magban levő glükozidokból hidrogén-cianidot felszabadítani. Ennek ellenére kéksav- (hidrogén-cianid-) tartalma miatt csecsemőknek és kisgyerekeknek ne adjuk! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamilyen másik szer adása között legalább két óra teljen el.