A földutak mentén járva szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a sárguló erdőszéleket pirosan virító csipkebokrok szegélyezik. Még szebb látvány, amikor valaki szedi is ezt a finom és értékes gyümölcsöt. Régen jobban meg volt becsülve ez az őszi termés. Mindenféle „jóság” készült belőle, tea, lekvár, likőr. Manapság azonban sajnos csak kevesen „bajlódnak” vele. Hiszen nem adja magát könnyen a tüskés bokor, a leszüretelt gyümölccsel is van még elég tennivaló, mielőtt fogyaszthatóvá válna.
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, a népi hagyomány szerint akkor kell begyűjteni, amikor az első dér megcsípte. Csak élénkpirosan jó szedni, akkor érett. Amikor viszont már vöröses színű a húsa, rendkívül édes, de mindhiába, hiszen értékei ilyenkor már elvesztek. A narancsos szín a még éretlen gyümölcsöt jelzi.
A goricskói Salba működő Korenika Ökogazdaság dolgozói minden éven leszüretelik a csipkebogyót. Őket látogattuk meg, hogy megtanuljuk, mi mindent készíthetünk a csipkebogyóból. Amikor az épület felhajtójára befordulunk, látjuk, hogy nagyban folyik a munka. A ház körüli tüskés csipkebokrokat sövényvágó ollóval metszik, kezeiket hosszú kesztyű védi. A Korenika projektkoordinátora, ifjabb Jonaš Ludvik a bejáratnál fogad, s köszönt minket.
– A csipkebogyónak éppen most van szezonja, a dolgozóink már napok óta szedik a gyümölcsöt, ami folyamatosan feldolgozásra is kerül – mutat körbe. Majd beinvitál minket a házba, ahol bemutatja, miként dolgozza fel az ökogazdaság ezt az értékes őszi termést. Odabent az első fázist láthatjuk, ketten aprólékos, figyelmes kézimunkával előkészítik a bogyókat az előírtak szerint: először levágják a szárcsonkot és a csészelevél-maradványokat, majd kettéhasítják a bogyót és kikaparják a szőröket. Ez után pedig attól függően, hogy mi készül belőle, kerülnek a gyümölcsök a következő helyiségbe, ahol szárítják, darálják, érlelik, áztatják vagy megfőzik.
– Nagyon fontos, hogy ne maradjon szőr a gyümölcsben, mert az tönkre teheti a munkánkat, például a lekvár csípős és keserű lesz tőle – mondja vezetőnk. – Ezután, mivel egy vizes húsú gyümölcsről van szó, a bogyók a fatüzelésű szárogatókba kerülnek, ahol a felezettek 36 órát, míg az egész gyümölcsök 72 órát töltenek a szárítóban. Az előbbiből őrlemény, az utóbbiból pedig tea lesz.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!