Márton püspök, borkirálynő és mustkeresztelés

A Muravidéken az elmúlt húsz évben hagyománnyá váltak a különböző, jól szervezett Márton-napi mustkeresztelési ceremóniák.

Szolarics Nad Klára
2014. 11. 16. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környéken régebben inkább a „pinkázás” volt az elterjedt, amikor a borosgazdák november 11-e körül, az újbor megkóstolása után pinkával zárták le a hordót. A műveletet csak néhány gazda végezte együtt, egymás pincéjét meglátogatva, a kisebbfajta bortúra végére már felcsendült a nóta, anekdotákat, vicceket meséltek, jót mulattak. A demizsonban kóstolót vittek haza az újborból, amit liba-, kacsa- vagy csirkesült mellé fogyasztottak.

Mára azonban az újbor felszentelése szervezőtől szervezőig más formát kap, vannak, akik gyalogtúrát szerveznek a szőlőslankákon a borospincéknél való megállással, borkóstolással, megvendégeléssel, de vannak, akik a faluotthon, tájház vagy borászati központ előtt szervezik meg a rendezvényt. Egy fontos momentum azonban ugyanaz: a must megkeresztelése. A keresztelési szöveget egy vaskos könyvből püspöki ruhába öltözött borász olvassa fel. Persze segítői is vannak, a ministránsok, a perselyes és még egy-két segéd. Dobronakon szép szokás, hogy a ceremónián a muravidéki borkirálynő – idén Tamara Casar – is jelen van. A vicces, humoros szövegű „püspöki” beszéd, a bortermelésre, kezelésére, fogyasztására vonatkozó ígéretek, elvárások és kérelmek, no, meg a borfogyasztók fogadalma – és a koccintás az újborral – jó hangulatot teremt. „Püspöki áldásban” részesül mindenki, amit talpraesett bemondásokkal és „alakoskodással” fűszereznek, majd az evés-ivás következik, azért, hogy jövőre is bő termés legyen. A Márton-napi rendezvényeken liba- és kacsasültet, perecet, pirított kenyeret (fokhagymával bedörzsölt, vágott zsírral megkent pirított kenyér) diós kalácsot lehet kóstolni, melyet a friss, zamatos újborral illik leöblíteni.

Az idén még az időjárás is különösen kedvezett a mártonozáshoz, így a rendezvényeknek nagyszámú látogatója volt. Pedig a hagyomány úgy tartja, hogy Márton-napra elromlik az idő, s a hideggel már hó is jöhet. Ezt hajdanán a sült liba csontjának színéből jósolták meg.

A Lendva-hegyen a hagyományos túra részvevői a must felszentelése és a Márton-napi műsor után táncra perdülnek. Jókedv és emelkedett hangulat volt tehát Lendván, Gyertyánosban és Dobronakon is, a vendéglátók az első perctől az utolsóig gondoskodtak a kiváló megvendégelésről, az újbor felkínálásáról. Volt, ahol már huszadik alkalommal tartottak mártonozást, mint Dobronakon, de volt, ahol idén először. A Márton-napi mustszentelési rendezvényen meg szoktak jelenni a különböző borlovagrendek tagjai is, s külön szokták köszönteni a Márton, Martina keresztnevű, illetve éppen születésnapot ünneplő vendégeket, hogy fedjék fel kilétüket s vegyenek részt a játékos újborkeresztelőben.

Összegezve: aki ellátogatott bármelyik Márton-napi rendezvényre a Muravidékre, bizonyára jól érezte magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.