Az ünnepi időszakban napokat töltünk a karácsonyi menü előkészítésével, megtervezzük mi kerül az asztalra, bevásárolunk, előfőzünk, sütünk azért, hogy valami alkalomhoz illő étellel örvendeztessük meg a családot és a barátokat. Íme két recept, hogy ne csak finom, hanem egészséges édességet és főételt fogyasszon a család.
Hozzávalók
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg méz (de méz nélkül is nagyon finom lesz).
Elkészítés
A mazsolát forró vízzel leöntjük és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) robotgépbe dobunk, és jól összedolgozzuk.
Evőkanállal vizes tenyerünkbe adagoljuk a darálékot, formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.
Csokibevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp sztívia-, azaz jázminpakócakivonattal. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat.
Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg darált pulykahús
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg barna rizs
1 tojás
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
só, bors.
Elkészítés
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 deciliter vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barna rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára.
Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (úgy 1 óra alatt). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 deciliter hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.