Egészséges ünnepi ételek recepttel

Így készítsünk egészséges, reform szaloncukrot és töltött káposztát karácsonyra.

2014. 12. 20. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi időszakban napokat töltünk a karácsonyi menü előkészítésével, megtervezzük mi kerül az asztalra, bevásárolunk, előfőzünk, sütünk azért, hogy valami alkalomhoz illő étellel örvendeztessük meg a családot és a barátokat. Íme két recept, hogy ne csak finom, hanem egészséges édességet és főételt fogyasszon a család.

Hozzávalók

50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg méz (de méz nélkül is nagyon finom lesz).

Elkészítés

A mazsolát forró vízzel leöntjük és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) robotgépbe dobunk, és jól összedolgozzuk.

Evőkanállal vizes tenyerünkbe adagoljuk a darálékot, formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.
Csokibevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp sztívia-, azaz jázminpakócakivonattal. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat.

Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg darált pulykahús
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg barna rizs
1 tojás
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
só, bors.

Elkészítés

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 deciliter vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barna rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára.

Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (úgy 1 óra alatt). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 deciliter hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.