Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kisebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb probléma abból szokott adódni, hogy többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk, és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros fogásokat eszünk. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete, és az emésztőrendszer munkáját is segítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem pépesebb konzisztenciában kerül a gyomorba a táplálék.
Az egészséges táplálkozásba beépíthetők a magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek.
A családok nagy részénél sajnos majdnem kizárólag karácsonykor kerül csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rántva vagy halászlé formájában, pedig ennél jóval gyakrabban kellene fogyasztani az egészségünk megőrzéséhez.
A konyhatechnikai eljárások azon műveletek összessége, amelyek segítségével különböző ételeket, italokat állítunk elő. Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét, és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, szalonnával is, tepsiben megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk.
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a csirkemell energia- és zsírtartalma nem egyezik meg a sertésoldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmával. Tehát ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot – baromfinál a bőrrel együtt – mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, már kívánatosabb összetételű ételt kapunk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejtermékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet, hogy a család többi tagja is örömmel veszi a változatosságot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!