Így kerülhető el a karácsonyi gyomorrontás

Talán első hallásra lehetetlennek tűnik, de egy kis odafigyeléssel megvalósítható.

2014. 12. 18. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kisebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb probléma abból szokott adódni, hogy többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk, és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros fogásokat eszünk. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete, és az emésztőrendszer munkáját is segítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem pépesebb konzisztenciában kerül a gyomorba a táplálék.

Az egészséges táplálkozásba beépíthetők a magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek.

 

A családok nagy részénél sajnos majdnem kizárólag karácsonykor kerül csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rántva vagy halászlé formájában, pedig ennél jóval gyakrabban kellene fogyasztani az egészségünk megőrzéséhez.

A konyhatechnikai eljárások azon műveletek összessége, amelyek segítségével különböző ételeket, italokat állítunk elő. Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét, és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, szalonnával is, tepsiben megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk.

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a csirkemell energia- és zsírtartalma nem egyezik meg a sertésoldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmával. Tehát ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot – baromfinál a bőrrel együtt – mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, már kívánatosabb összetételű ételt kapunk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejtermékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt vagy natúr joghurtot. Próbáljuk meg idén teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet, hogy a család többi tagja is örömmel veszi a változatosságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.