Több halat kellene enniük a magyaroknak

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire előnyös egészségünkre halat fogyasztani.

2014. 12. 14. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár önmagában egyetlen élelem sem tesz bennünket egészségessé, a bőséges halfogyasztás egy módja egészségünk javításának. A többszörösen telítetlen zsírsavak kategóriáján belül két fontos csoportot különböztetünk meg: az ómega–3 és ómega–6 zsírsavakat. A növényi olajok gazdagok ómega–6 zsírsavakban, és a magyarok nagy része, ha nem is tud róla, étrendjéből elegendő mennyiségben jut hozzá. Köztudott, hogy főként a hideg vizű tengerekben élő halak jótékony ómega–3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, emellett tökéletes fehérjeforrások, alacsony zsírtartalmúak. A nálunk élő halfajtákban sajnos kevés ilyen zsírsav van, a legtöbb a busában és a kecsegében.

Az ómega–3 zsírsavakra irányuló kutatásoknak egy másik érdekes területét az agyi és a látásfunkcióra vonatkozó szerepük teszi ki, ez azt feltételezi, hogy az ómega–3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, mint a hal, a kagyló, a tofu, a dió és a mandula jótékony hatással vannak néhány depressziós rendellenességre, és szerepet játszanak az időskori makuladegeneráció megelőzésében. A legtöbb hal 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz, mely az ajánlott napi bevitelnek mintegy harmada. A halban található fehérje jó minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag, minden korosztály számára könnyen emészthető. Az olajos halak tartalmaznak zsírt – a szardínia és a tonhal (5-10 százalék), a hering, az ajóka, a makréla, a lazac (10-20 százalék) valamint az angolna (25 százalék) –, de ez főként telítetlen. A tengeri gyümölcsök olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas, a kalcium és a cink. Bár nem minden halolaj nagy ómega–3 tartalmú, még így is hozzájárulnak e zsírsavak jelentős mennyiségéhez, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Több halat és tengeri gyümölcsöt nem olyan bonyolult beilleszteni étrendünkbe.

Egyszerű tipp a helyettesítés. Próbálja, lassan, egy vagy több fehérjeforrását, leginkább a zsíros húsféléket hallal helyettesíteni. Kedvező alkalom kezdésként a karácsony. Próbáljon ki más recepteket, ízeket. Finoman el lehet készíteni a halat, ha sütőben sütjük szalonnával betekerve, zöldségekkel egyben sütve vagy előre bepácoljuk, egy ideig hűtőben állni hagyjuk, majd teflonedényben kisütjük. Párolt zöldségkörettel és rizzsel tálalva ízletes és nem utolsósorban egészséges ételt kapunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.