Káposzta: a legjobb téli C-vitamin-forrás

A káposztafélék fogyasztása nemcsak nagy C-vitamin-tartalmuk, hanem mustárolaj-tartalmuk miatt is javasolt.

2015. 01. 01. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A káposztafélék fogyasztása nemcsak nagy C-vitamin-tartalmuk, hanem mustárolaj-tartalmuk miatt is javasolt, amely szintén jó a fertőzések elleni harcban. Ez a hatóanyag a mustárban és a tormában is fellelhető. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet. A nyomelemek közül a szelén, a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését.

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg savanyú káposzta

8 savanyított káposztalevél

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

40 dkg darált pulykahús

2 kávéskanál édesnemes pirospaprika

8 dkg barna rizs

1 tojás

1 csipet őrölt köménymag

1 mokkáskanál szárított majoránna

2 evőkanál olaj

2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt

só, bors

Elkészítés

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 deciliter vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barna rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket.

A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön körülbelül egy óra alatt puhára főzzük. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük 2 deciliter hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és tíz percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.