A káposztafélék fogyasztása nemcsak nagy C-vitamin-tartalmuk, hanem mustárolaj-tartalmuk miatt is javasolt, amely szintén jó a fertőzések elleni harcban. Ez a hatóanyag a mustárban és a tormában is fellelhető. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet. A nyomelemek közül a szelén, a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését.
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg darált pulykahús
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg barna rizs
1 tojás
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
só, bors
Elkészítés
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 deciliter vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barna rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket.
A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön körülbelül egy óra alatt puhára főzzük. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük 2 deciliter hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és tíz percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.