Új évi ünnepségsorozat Afganisztánban

Az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban csütörtökön Hamid Karzainak, az ideiglenes kormány elnökének jelenlétében megkezdődtek az afgán új év, a nevruz ünnepségei. Több tízezren gyűltek össze az északi város főterén lévő mecset körül. A korábbi súlyos etnikai összecsapások miatt ugyanakkor, szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. <br/>

MTI
2002. 03. 21. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 21-e a perzsa nyelvcsaládhoz, illetve kultúrkörhöz tartozó népek számára nemcsak a tavasz, hanem az új esztendő kezdetét is jelzi. A hagyomány szerint a nevruz ünnep csaknem háromezer éves, az ókori Perzsiából származik, és Zarathustra vallásához kötődik. Ilyenkor arra emlékeznek, hogy Kave, a kovács győzelmet aratott a zsarnok Zohak fölött és ez a jó, a fény győzelme volt a gonosz, a sötétség felett. A nevruz hagyományos ünneplését a tálibok betiltották.

Sokan érkeztek Afganisztán más vidékeiről is. A nevruz idején sok beteg és nyomorék is elzarándokol ide a gyógyulás reményében. Ünnepségeket rendeznek Kabulban és más városokban is.

Mazari-Sarifban ágyúszó és a Koránból való felolvasás kíséretében vonták fel reggel az ország zászlaját. „Az új évben, ha isten is úgy akarja, beköszönt a teljes béke Afganisztánban – mondta Karzai. – Az emberek fegyverek nélkül élnek majd. A fegyverek kora lejárt.”

Az üzbég nemzetiségű Rasid Dostum tábornok, aki az ideiglenes kormányban a védelmi miniszter-helyettesi tisztséget tölti be, felszólította Afganisztán valamennyi etnikai csoportját, hogy együtt munkálkodjanak a béke megteremtéséért. Hozzátette: Afganisztán és az Egyesült Államok egyaránt áldozata volt a terrorizmusnak és a szélsőségeseknek, ezért az Egyesült Államoknak tudnia kell, hogy „Afganisztán a végsőkig együtt harcol velük és a többi civilizált nemzettel.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.