Aranyszállítmány a felgyulladt raktárban

Aranyszállítmányok is voltak abban a raktárépületben, amely szerda délután borult lángba az isztambuli Atatürk repülőtéren. A tűz keletkezése kapcsán a hatóságok korábban rövidzárlatról beszéltek, csütörtökre azonban egy kurd radikális szervezet magára vállalta a gyújtogatást. Azt nem tudni, hogy mi lett az épületben tárolt nemesfém sorsa.

Szelei István
2006. 05. 25. 10:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A károk felmérésének megkezdésével kiderült, hogy aranyszállítmány is volt abban a 150 ezer négyzetméternyi raktárépületben, amely szerdán délután borult lángba az isztambuli Atatürk repülőtéren. A raktár lángjait estére sikerült megfékezni speciális repülőgépek bevetésével, de a földi tűzoltók reggelig hűtötték még a romokat. A tűz keletkezése után szinte azonnal elmenekült az ott dolgozó kétezer alkalmazott, s ennek köszönhetően csak hárman szenvedtek füstmérgezést, haláleset nem történt – mondta Irfan Balta, a repülőtér igazgatója török újságíróknak. A hatalmas fekete füst miatt azonban ideiglenesen le kellett zárni a kifutó- és leszállópályák egy részét némi késedelmet okozva a járatokban. A tűz azonban csak a teherszállítmányozási raktárrészleget érintette, ahol a nagy mennyiségben tárolt textilipari termékek gyorsan lángra kaptak – nyilatkozta a CNN-nek Barıs Tozar a török közlekedési minisztérium illetékese.

Terrorcselekmény vagy rablás?

A török hatóságok korábban azt közölték, hogy a feltételezések szerint meghibásodott forrasztópáka okozta a tüzet, s az első jelentések még nem valószínűsítették hogy terrorcselekmény történt volna. A robbantásokat pedig kizárták, annak ellenére, hogy a török Sky turk nevű televízió csatorna kisebb robbanásokról számolt be a raktár felől. Szerda éjjel azonban az interneten megjelent közlemény alapján egy eddig ismeretlen kurd szervezet, a Kurdisztáni Szabadság Solymai elnevezésű csoport vállalta magára a felelősséget a gyújtogatásért. Csütörtök reggelre azonban kiderült, hogy független Kurdisztán megteremtését zászlajára tűző, betiltott Kurd Munkapárthoz, a PKK-hoz közel álló szervezetről van szó, amely az elmúlt hónapokban több robbantásos merénylet elkövetését vállalta magára, nyíltan hangoztatva, hogy főbb célpontjai török idegenforgalmi, illetve gazdasági létesítmények.

Csütörtök délelőttre azonban nyilvánosságra került, hogy ruhaanyag mellett nagy mennyiségű aranyszállítmány is volt az épületben, amely egészen új dimenziót adhat a tűz keletkezésének körülményeit vizsgálók számára. Ez idáig nem tudni, hogy mi lett a nemesfém sorsa.

inforadio.hu, AFP, turkishdailynews.com.tr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.