Mérgező anyaggal tartósítják a zöldséget

Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban – terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

WA
2012. 05. 07. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint kiderült, a jelenség általános, a „titkos” gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése a blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszer-hamisítások újabb botrányaként emlegetik.

Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid-oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is friss maradjon.

A Hszinhua hírügynökség hírek nyomán készített összeállításából az is kiderül, hogy az eljárás immár több éve népszerű módja a zöldségek „frissen tartásának”, s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező keleti parti tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.

Ha a kezelés elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzta 2–3 nap alatt megrohadna – magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.

A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket, és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik érintett kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3–4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el – magyarázta.

Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő. A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.

A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban nincs rá szükség – derült ki.

Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.

A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.

Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid-oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.

A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag, mérgező és rákkeltő. Különösen veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.