Mint kiderült, a jelenség általános, a „titkos” gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése a blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszer-hamisítások újabb botrányaként emlegetik.
Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid-oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is friss maradjon.
A Hszinhua hírügynökség hírek nyomán készített összeállításából az is kiderül, hogy az eljárás immár több éve népszerű módja a zöldségek „frissen tartásának”, s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező keleti parti tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.
Ha a kezelés elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzta 2–3 nap alatt megrohadna – magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.
A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket, és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik érintett kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3–4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el – magyarázta.
Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő. A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.
A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban nincs rá szükség – derült ki.
Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.
A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.
Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid-oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.
A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag, mérgező és rákkeltő. Különösen veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.
Mérgező anyaggal tartósítják a zöldséget
Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban – terjedt el a hét végén internetes fórumokon.
2012. 05. 07. 12:48
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!