Felfüggesztett börtön Olmertnek

A volt izraeli kormányfőt ez év júliusában egy jeruzsálemi bíróság találta bűnösnek korrupció vádjában.

BL
2012. 09. 24. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jeruzsálemi körzeti bíróság döntése értelmében Olmert mintegy 18 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetést kapott. A politikusnak ugyanakkor nem kell börtönbe vonulnia, és közösségi munkát sem kell végeznie. A bíróság szerint Olmert csúszópénzeket fogadott el polgármesterként, majd ipari és kereskedelmi miniszterként még azelőtt, hogy 2006-ban miniszterelnök lett.

Az a két vádpont volt a súlyosabb, amelyben felmentették: a Talansky-ügy és a Rishon Tours jeruzsálemi utazási iroda ügye. Az elsőben az volt a vád, hogy jogtalanul fogadott el támogatást egy amerikai zsidó üzletembertől, Morris Talanskytól, a másodikban pedig az, hogy a külföldi utazásokra szóló repülőjegyeit többször is megtéríttette a maga és családtagjai számára.

Egy másik eljárásban korábban azzal is vádolták, hogy hozzá közelállókat nevezett ki állami cégekbe, de a bíróság végül ejtette ezt az ügyet. Ezek az esetek is polgármesterségének idejére, 1993 és 2003 közé tehetők. Olmert mindegyik esetben végig tagadta az ellene felhozott vádakat. A szigorúbb büntetések elkerülésével Olmert indulhat a parlamenti választásokon. Nem láthat el ugyanakkor kormányzati tisztséget, mert egy másik megvesztegetési ügyben még eljárás folyik ellene, amely legalább egy évig tart majd.

A politikus 2006-ban a centrista Kadima párt képviselőjeként lett a zsidó állam miniszterelnöke. Posztjáról 2008-ban kényszerült lemondani, miután vád alá helyezését javasolta a rendőrség a Talansky-üggyel összefüggésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.