Milliókat visz el a korrupció

Mario Monti kormányának fel kell vennie a harcot a korrupcióval, amely egy tanulmány szerint évi 60 millió eurójába kerül az országnak.

MD
2012. 10. 17. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közigazgatási minisztérium szakértői bizottsága által készített 400 oldalas dokumentum szerint az országot elárasztja a korrupció. Ezért például az infrastrukturális beruházások költségei a kenőpénzek miatt akár 40 százalékkal is felduzzadhatnak.

A közigazgatás gyenge átláthatósága miatt Olaszország Ghánával és Macedóniával együtt a 69. helyen áll a nemzetközi korrupciós listán, és az olaszok nemigen reménykedhetnek a helyzet javulásában. A tanulmány egyik készítője szerint egy körkérdésre az olaszok 64 százaléka válaszolt úgy, hogy a Monti-kormány korrupció elleni intézkedései nem hatékonyak.

A korrupcióellenes törvény az olaszok óhaja

A kormány sürgeti egy korrupcióellenes törvénytervezet elfogadását, amely hónapok óta a parlament előtt van. Filippo Patroni Griffi közigazgatási miniszter azt hangoztatja, hogy meggyőződése szerint a törvényt e hét végéig elfogadja a szenátus, mert „ez az olaszok óhaja”.

Olaszország a tervezet szerint öt évig terjedő börtönnel büntetné a korrupt állami hivatalnokokat. Elfogadása esetén a törvény nemcsak a közigazgatásban, hanem a magángazdaságban is hatékony eszköz lenne a korrupcióval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.