A nép kezében Basescu

Érvényesnek nyilvánította a román alkotmánybíróság a parlament pénteki döntését Traian Basescu államfő felfüggesztéséről.

BL
2012. 07. 09. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmánybíróság közölte: „elhárította a keresetet”, amelyben Basescu az ő és a parlament közötti, alkotmányos jellegű jogi konfliktus megállapítását kérte a taláros testülettől. A taláros testület ezenkívül elutasította a múlt héten leváltott két ellenzéki házelnöknek, Vasile Blaga volt szenátusi és Roberta Anastase volt képviselőházi elnöknek az alkotmányossági óvását. Ők a leváltásukról szóló parlamenti határozatokat támadták meg.

Az alkotmánybíróság egy további döntésében alaptörvénybe ütközőnek minősítette azt a törvénymódosítási tervezetet, amely az alkotmánybíróság hatáskörét szűkítené. A román szenátusban június 25-én fogadták el azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az alkotmánybíróság nem vizsgálhatná többé a parlamenti határozatok alkotmányosságát.

Victor Ponta miniszterelnök az alkotmánybírósági döntésről azt mondta: ezzel világossá vált, hogy Basescu és a PDL emberei alaptalanul rágalmazták Romániát az alkotmány megsértésével és a jogállamiság felrúgásával. A kormányfő felszólította az ellenzéket, hogy szüntesse be az európai partnerek félretájékoztatását, amelynek során mindenkivel – de „főleg a német kereszténydemokratákkal” – elhitették, hogy Romániában valamiféle „államcsínyt” hajtott végre az USL. Az alkotmánybíróság keddi ülésén dönt egy másik hasonló – parlamentben is elfogadott, és sürgősségi rendeletben is kiadott – jogszabály ügyében, amely a népszavazási törvényt módosította oly módon, hogy nem a választói névjegyzékben szereplő polgárok többségének (több mint kilenc millió embernek), hanem a referendumon részt vevők egyszerű többségének a voksával is leválthatják július 29-én Basescut.

A román alkotmánybíróság helyi idő szerint 14 órakor kezdte meg ülését, amelynek napirendjén az államfői poszt „megüresedésének” tudomásul vétele (az államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti határozat érvényesítése) és az ideiglenes államfő megnevezése szerepelt.

A parlament pénteken függesztette fel Basescut, akinek leváltásáról a választók dönthetnek a résztvevők egyszerű többségének voksával a július 29-ére kiírt népszavazáson. A felfüggesztésről hozott parlamenti határozat után Traian Basescu az alkotmánybírósághoz fordult. Basescu szerint a parlament csak az alkotmányt sértő súlyos tettekért függeszthette volna fel őt, nem pedig nyilatkozatokért. Érveit személyesen mondhatta el az alkotmánybíráknak, amikor hétfőn fél órára megjelent a taláros testület előtt.


Basescu látogatását az alkotmánybíróságon Victor Ponta miniszterelnök korábban nyomásgyakorlásnak minősítette, ugyanakkor leszögezte, hogy bármi is lesz az alkotmánybíróság döntése, kormánya azt tiszteletben tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.