Elveszik a VIP-kártyákat a korrupcióellenes hivatalnokoktól

A kártyák elfogadása Kínában sok helyütt bevett gyakorlat. Az ajándékozóknak pedig megvan a maguk indítéka.

BL
2013. 05. 28. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy hatékonyan végre tudják hajtani azt a nyolcpontos utasítássort, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) 25 tagú politikai bizottsága számára már kötelezővé tett Hszi Csin-ping, a párt főtitkára a pazarlás, a hivalkodó stílus, a felesleges bürokrácia ellen, a korrupció ellen hivatalból fellépőknek is ellenőrzésen kell átesniük. „Ez nem egy nagy feladat” – jegyezte meg egy országos videokonferencián Vang Csi-san, aki tagja a hét legbefolyásosabb kínai politikusból álló párttestületnek, és titkára a központi bizottság fegyelmi ellenőrző bizottságának. A bizottság által kiadott körlevél szerint a különböző címeken szerzett tagsági kártyáktól június 20-ig meg kell válniuk.

E kártyák kicsik ugyan, de a kicsapongásra utalnak, ami fontos, a tisztviselők életvitelére utaló jelenség – állapította meg Vang, aki az öntisztulási folyamat kézzelfogható lépésének nevezte a döntést, és kifejezte abbéli reményét, hogy az érintettek megértik azt, és elfogadják. Mint mondta, a jövőben „önként ellen kell állniuk a különböző kísértéseknek”.

Az akció egyértelműen a korrupció elleni fellépés újabb állomása, a Hszinhua hírügynökség beszámolójában utalt rá, hogy a VIP-kártyák elfogadása sok helyütt az országban bevett gyakorlat. A kártyát ajándékozóknak pedig megvan a maguk indítéka – tették hozzá. Az intézkedés egy újabb kampány bevezetője, amely a korrupció elleni és ellenőrző munkában dolgozó hivatalnokok oktatását és gyakorlati felkészítését szolgálja majd. Mint Vang kiemelte, ennek célja „a tisztakezű és becsületes munkastílus elterjesztése, az emberek szolgálatának tudatosítása”.

A KKP központi bizottsága hétfőn két olyan dokumentumot adott közre, amely a vezetés és a szervezet belső rendjére vonatkozik, valamint a párton belüli ellenőrzésre. A két szabály a ma 82 milliós KKP 1921. évi alapítása óta az első, amely a szervezeti kérdéseket érinti. Ezeknek része a pártszabályzatok közzétételének rendje is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.