Prágai válság: kommandósok törtek be a kormányhivatalba

Milos Zeman köztársasági elnök egyelőre nem kíván kommentárt fűzni a korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciójához.

TK
2013. 06. 13. 14:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh korrupcióellenes rendőrség megerősítette, hogy a csütörtök virradóra megindított akció a kormányhivatalt és a védelmi minisztériumot is érinti, s több személyt őrizetbe vettek. „Az akciót több hónapos előkészítés előzte meg. Megerősíthetem, hogy őrizetbe vételek történtek, és hogy az akció a kormányhivatalt és a védelmi minisztériumot is érinti” – közölte Pavel Hanták, a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) szóvivője. Azt, mi az akció célja, a szóvivő konkrétan nem közölte, s neveket sem mondott.

Cseh hírportálok információi szerint rendőrségi őrizetbe került mások mellett Jana Nagyová, Necas kormányfő kabinetfőnöke, Milan Kovanda, a cseh katonai hírszerzés igazgatója, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt vezetője, Petr Tluchor, az ODS volt frakcióvezetője, Lubomír Poult, a cseh miniszterelnökségi hivatal igazgatója, két volt miniszterhelyettes és néhány más személy.

Nem mond le a kormányfő a munkatársai elleni rendőrségi akciók miatt. Ezt maga Petr Necas jelentette be csütörtök délutáni rendkívüli sajtóértekezletén, Prágában.

„Nincs semmiféle információ a birtokomban arra vonatkozóan, hogy munkatársaim bármiféle bűncselekményt követtek volna el” – mondta a miniszterelnök. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem tett semmi törvénybe ütközőt, ezért nem gondolkodik azon, hogy ő és kormánya lemondana. Petr Necas leszögezte, hogy bizalma továbbra is töretlen kabinetfőnökében, Jana Nagyovában. A miniszterelnök azt mondta, hogy a rendőrség lépése Nagyová ellen „nem a prágai ügyeket, hanem a katonai titkosszolgálattal való kommunikációt érinti”.

Petr Necas miniszterelnök, s vele együtt a kormány azonnali lemondását és előre hozott választás kiírását követeli az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) – közölte Bohuslav Sobotka pártelnök, a CSSD elnökségének csütörtök esti ülése után. Sobotka közölte: pártja ennek érdekében azonnal tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal és Milos Zeman államfővel.

 

Tanácskozott a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) szűkebb politikai vezetése is. Miroslava Nemcová, a párt alelnöke az ülés után közölte, hogy az ODS továbbra is bízik Petr Necas pártelnökben, kormányfőben, s kiáll mellette.

 

A vezető testületek tanácskozása után Prágában a miniszterelnök kezdeményezésére összeült a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

A parlamenti alsóház már csütörtök délelőtt azzal a kéréssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy adjon magyarázatot és tájékoztatást a korrupcióellenes rendőrség akciójával kapcsolatban. Nemcová bejelentése után a képviselőház péntekig megszakította ülését.

Milos Zeman köztársasági elnök egyelőre nem kíván kommentárt fűzni a rendőrség csütörtöki akciójához. „Az államfő csak a hivatalos információk alapján nyilatkozik. Péntek délelőttre magához kérette Martin Cervícek országos rendőrfőkapitányt, Petr Necas miniszterelnököt és Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét” – közölte csütörtökön Hana Burianová elnöki szóvivő.

A csütörtök délutánig nyilvánosságra került információkból egyértelműen az derül ki, hogy az őrizetbe vettek a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) politikusai, emberei, illetve párthoz közeli nagyon befolyásos lobbisták és vállalkozók.

Az akcióban a közszolgálati hírtelevízió szerint mintegy négyszáz rendőr vesz részt, akik a kormányhivatalon kívül a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban, több nagyobb vállalatnál és magánlakásban is házkutatásokat tartanak.

„Rendkívül szokatlan, hogy kommandósok törjenek be a kormányhivatalba. A helyzet nagyon komoly, de bármiféle kommentárral megvárom a hivatalos információkat. A korrupcióellenes rendőrség sajtótájékoztatója botrány. Semmit nem mondtak. Tarthatatlan az a helyzet, hogy sem a politikusoknak, sem a közvéleménynek órák óta nincsenek információi arról, miért hatolt be éjjel a rendőrségi kommandó a kormányhivatalba, s valójában mi történik az országban” – nyilatkozott a közszolgálati hírtelevízióban Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata elnöke. Hozzátette: azt is ki kell vizsgálni, hogy ki, illetve mi van a rendőrségi akció mögött.

Aranyat, pénzt és dokumentumokat kobozott el a korrupcióellenes rendőrség egy prágai bank biztonsági széfjeiből. „A korrupcióellenes rendőrség kommandója csütörtökön délután felnyitotta a Komercní Banka Vencel téri biztonsági széfjeit, s aranyat, pénzt, dokumentumokat vitt el” – közölte a Novinky.cz hírportál.

A Komercní Banka a rendőrségi akciót megerősítette. „Megerősítjük azt az értesülést, hogy bírósági határozat alapján a rendőrség számára hozzáférhetővé tettünk néhány biztonsági szekrényt” – jelentette ki Monika Klucová, a bank szóvivője.

„Nemzetközi botrányról van szó. Ha beigazolódnak a kiszivárgott értesülések, Necasnak és kormányának le kell mondania” – reagált Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata párti (CSSD) elnöke, aki jelenleg Londonban tartózkodik.

Lubomír Zaorálek, az ellenzéki szociáldemokraták alelnöke, illetve Vojtech Filip, az ellenzéki kommunista párt (KSCM) elnöke egybehangzóan azt állítja, hogy a kormány helyzete tarthatatlan, s le kell mondania.

Az egész ügyet az olomouci (Olmütz) államügyészség felügyeli. Helyi megfigyelők szerint ez szokatlan helyzet, s azt is jelzi, hogy a rendőrség és az ügyészség megpróbált a prágai országos politikai vezetéstől függetlenül eljárni, illetve megakadályozni tervei kiszivárogtatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.