A pekingi 307-es számú kórházban, amely a kínai hadsereg orvostudományi akadémiájának intézménye, egy, a rágcsálóirtásban használatos szer, a bromadiolon maradványait fedezték fel a húszéves északkelet-kínai turista vérmintájában. Az orvosok szerint a fiatalembert, aki családjával kirándult a fővárosban és fogyasztott az út mentén nyárson sült birkahúsból, patkányméreg mérgezhette meg.
A leginkább utcákon, izzó szén felett sütögetett és árult étellel kapcsolatos eset ismét azt a gyanút erősíti, miszerint a birkanyársak egy része feltételezhetően sosem látott birkahúst. Két hónapja a kínai hatóságok adtak hírt arról, hogy róka-, nyérc- és patkányhúsból, vegyszerek hozzáadásával gyártottak hamis birkahúst a keleti országrészben, és húszezer tonna illegálisan gyártott árut foglaltak le, több mint kilencszáz gyanúsítottat állítottak elő.
Az ellenőrök sok esetben találkoztak a feldolgozás során tiltott vegyi anyagok felhasználásával, beteg állatoktól származó húsokkal, valamint húsnak álcázott termékekkel. Kínában egyre gyakoribbak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos botrányok, különösen hogy a közvélemény is mind érzékenyebb erre a kérdéskörre.
Az élelmiszer-biztonság kockázatait értékelő központ egyik vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Kína még mindig fejlődő ország. Vang Csu-tien ezzel arra utalt, hogy a szabványokat ehhez mérten kell az országban kialakítani. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a fejlett világ mércéjét sem.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!