Rio: a korrupció ellen buzdított Ferenc pápa

Az igazságtalanság és a korrupció elleni küzdelemre buzdította a fiatalokat Ferenc pápa pénteken a Rio de Jaineiró-i Copacabana strandon.

MD
2013. 07. 27. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyházfő pápamobiljával lassan hajtatott végig a kijelölt három kilométer hosszú partszakaszon, amelyen több százezer hívő sorakozott. Az AP paradoxnak nevezte, hogy Krisztus szenvedését és kereszthalálát a hedonizmusáról ismert riói strandon rendezték meg. A pápa az autót többször megállította, hogy kiszálljon belőle, gyalog menjen egy darabig, kezet fogjon az emberekkel, megcsókoljon egy-egy csecsemőt. Ezzel ismét fejfájást okozhatott a biztonsági személyzetnek. Ezután egy emelvényről megtekintette, ahogy fiatalok megelevenítették a keresztút állomásait.

A pápa a világ bajait sorolva burkoltan az egyházat megrázó pedofilbotrányokra utalt. Beszélt az erőszak áldozatainak hallgatásáról, azokról, akik már nem tudnak panaszkodni, és azokról a fiatalokról, akik a mellettük ki nem álló más keresztények vagy az evangélium misszionáriusai (a papok) miatt elvesztették hitüket az egyházban vagy akár Istenben. Beszélt azokról is, akik a politikai intézményekbe vetett hitüket vesztették el, mert önzőnek és korruptnak találják azokat.

Az ifjúsági találkozóval és a pápai látogatással egy időben több kisebb tüntetés volt Rióba Sergio Cabral kormányzó ellen. A brazil politikai elit tagjai közül a kormányzó váltotta ki a leginkább a lakosság haragját a júniusi országos tüntetéseken.

A riói kormányzó elleni tüntetőkkel való „szolidaritásból” pénteken Sao Paulo belvárosában mintegy 300 demonstráló megrongált öt bankfiókot – jelentette a helyi média. A tüntetők megállították a forgalmat az egyik forgalmas sugárúton, és követelték Cabral lemondását. Tévék felvételein látszott, amint álarcos fiatalok vasrudakkal betörik több bankfiók és üzlet kirakatát, és felgyújtanak szemeteskukákat. A tévéképeken rendőrök nem voltak láthatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.