Vérdíjat tűztek ki a háborús bűnösökre

Újabb nácivadász kampányba kezdett Németországban a Simon Wiesenthal Központ. A szervezet 25 ezer euró jutalmat kínál a nyomravezetőknek. A Németországban élő náci háborús bűnösök számát 60 és 120 közé teszi a központ.

JV
2013. 07. 24. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Késő, de sosem túl késő”, „az utolsó esély felelősségre vonni a náci bűnösöket”, „25 ezer eurós jutalom”. Ezekkel a hívószavakkal és az auschwitzi haláltábor kapujának fotójával plakátolta ki Berlin, Hamburg és Köln utcáit az egykori nácivadászról, Simon Wiesenthalról elnevezett szervezet. A Wiesenthal Központ vérdíjat tűzött ki a még élő háborús bűnösökre.

„Valójában a lakossághoz fordulunk Németországban, és azt mondjuk: kérem, segítsenek, segítsenek ezeket az embereket elítélni, nem érdemlik meg, hogy békében és nyugalomban éljenek. Készek vagyunk 25 ezer euróig jutalmat is felajánlani azokért az információkért, amelyek sikeres jogi eljáráshoz vezetnek” – mondta el Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodavezetője.

A Németországban élő náci háborús bűnösök számát 60 és 120 közé teszi a Wiesenthal Központ. A kampányt a Stern magazin és a Bosch cégcsoport támogatja, a plakátfelületeket pedig a Wall AG adta. Efraim Zuroff szerint John Demjanjuk büntetőügye fordulatot hozott a háborús bűnök megítélésében.


A tavaly márciusban meghalt ukrán férfi a sobibori koncentrációs táborban volt őr. Az ügyészségnek nem volt bizonyítéka arra, hogy foglyot gyilkolt, mégis vádat emelt ellene. A müncheni tartományi bíróság pedig úgy döntött, hogy bizonyításra nincs is szükség, mert a tábor őreként Demjanjuk lehetővé tette a gyilkosságokat.

„Ez nagyon fontos, mert azt jelenti, hogy bárki, aki a haláltáborokban szolgált, bárki, aki az Einsatzkommandókban, a mozgó gyilkoló egységekben szolgált, bíróság elé citálható Németországban, és csak azt kell bizonyítani, hogy szolgálatot teljesített, azonnal legalább gyilkosságban való bűnrészességgel vádolhatók” – fogalmazott Efraim Zuroff.

Az Utolsó esély nevű kampányt a 2000-es évek elején hirdette meg először a Simon Wiesenthal Központ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.