Vihart kavart a híres fegyverkereskedő elítélése

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság helybenhagyta pénteken az orosz Viktor But ügyében illegális fegyverkereskedelem miatt hozott elsőfokú ítéletet.

WL
2013. 09. 27. 22:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvédek a fellebbezésben arra hivatkoztak, hogy az amerikai hatóságok részrehajlóan üldözték az egykori katonatisztből lett fegyverkereskedőt, és jogilag megalapozatlan volt az ellene indított hajsza. A háromtagú bíróság ezzel szemben helyénvalónak minősítette, hogy az amerikai állam „lelkesen és energetikusan” üldözte a különösen veszélyes bűnözőt, aki „reális veszélyt jelentett”.

Viktor Butot 2008-ban Thaiföldön fogták el magukat fegyvervásárló kolumbiai gerilláknak beállító amerikai ügynökök. Tavaly áprilisban huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték.

Az orosz külügyminisztérium „mély csalódásának” adott hangot a másodfokú ítélet miatt, amelyet az emberi jogi osztály képviselője igazságtalannak és politikailag motiváltnak minősített. Viktor But ügyvédje közölte, hogy további fellebbezést fontolgat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.