időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Navracsics: Pontosan, és alaposan kell teljesíteni a többi vállalásunkat is

Ruandai népirtás: megállt a 30 év

BLM
2014.06.30. 19:25

Augustin Bizimungut népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény és háborús bűn vádjával állították az arushai törvényszék elé.

Augustin Bizimungut népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény és háborús bűn vádjával állították az arushai törvényszék elé. Az ügyben eljáró bíróság már 2011. május 17-én kiszabta az elsőfokú ítéletet, a volt tábornok azonban fellebbezett. Az ügyészség az ítélet súlyosbítását próbálta elérni. Theodor Meron bíró bejelentése szerint az ítéletet másodfokon egyhangúlag helybenhagyta a bíróság.

A ruandai háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerint Bizimungu 1994. április 7-én tartott beszédében tuszik meggyilkolására buzdított. A vádak szerint a tábornok már a hadsereg vezérkari főnökévé való kinevezése, vagyis 1994. április 16. előtt részt vett tuszik lemészárlásában, a kinevezése után pedig megkettőződtek a tömeggyilkosságok.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1994. novemberi határozata alapján létrehozott ICTR feladata a népirtás magas rangú felelőseinek felkutatása és elítélése.

Az Afrika középső részén fekvő, közel tízmilliós országban 1994-ben száz nap alatt mintegy 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek hutu milíciák. A módszeres mészárlás azt követően vette kezdetét, hogy 1994. április 6-án életét vesztette Juvenal Habyarimana államfő, mivel lelőtték a repülőgépét a főváros, Kigali közelében. A merényletet követően néhány órán belül a hutu kormány egyes tagjai mozgósítani kezdték a milíciákat, hogy lássanak hozzá a kisebbségben lévő tuszik módszeres lemészárlásához, ami végül több mint három hónapon át tartó erőszakhullámhoz vezetett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.