Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

A volt elnököt befolyással üzérkedés gyanúja miatt hallgatja ki a francia rendőrség korrupció elleni és adóügyekkel foglalkozó osztálya.

GB
2014. 07. 01. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A France 24 bírósági forrásokból úgy értesült, hogy befolyással üzérkedés lehet a gyanú az egykori államfő ellen. A francia jogszabályok szerint 48 órán keresztül tarthatják őrizetben Sarkozyt, és ha ezt követően nem tudnak vádat emelni ellene, szabadon kell engedni. Rajta kívül ügyvédjét és két bírót is őrizetbe vett a rendőrség.

A korrupcióellenes nyomozók úgy tudják, Sarkozy ügyvédje Thierry Herzog segítségével belső információkhoz próbált jutni annak érdekében, hogy akadályozzon egy bírósági eljárást, mely 2007-es elnökválasztási kampányának pénzügyeit vizsgálta. A rendőrség lehallgatta a volt államfő telefonbeszélgetéseit, melyekből kiderült, hogy a semmítőszék egyik bírója folyamatosan jelentett neki egy őt érintő bírósági ügyről. Az érintett bírót Sarkozy a felvételek tanúsága alapján monacói kinevezéssel próbálta megvesztegetni, így nem is meglepő, hogy korábban ebben az ügyben ejtették a vádat a politikus ellen.

Az már korábban nyilvánosságra került, hogy Sarkozynek a gyanú szerint Moammer Kadhafi – azóta megbuktatott és meggyilkolt – líbiai elnök finanszírozta kampányát, ezért is hallgatták le a telefonját.

A nyomozók nemrég megtaláltak egy olyan titkos telefont, melyen Sarkozy bonyolította beszélgetéseit, de a készüléket nem regisztrálták. A volt elnök ügyvédjével tanácskozott rendszeresen ezen a telefonon. A felvételek nagy segítséget jelentettek a hatóságnak.

A hírek szerint Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányát nemcsak Kadhafi, hanem a világ egyik leggazdagabb embere, a L’Oréal-örökös Liliane Bettencourt is támogatta. Az összeg 50 millió euróra rúghat. A Bettencourt-afférnak nevezett ügyben már korábban is vizsgálódott a rendőrség, az egykori elnök kampánypénztárnoka ellen a mai napig sem zárult le az eljárás. A rendőrség azt gyanítja, hogy Sarko visszaélhetett az idős örökös megrendült egészségügyi állapotával, és rávette, hogy pénzzel dotálja kampányát.

A harmadik szál a Barnard Tapie iparmágnásnak kifizetett mintegy 400 millió euró, amelyet azért kaphatott az üzletember, hogy szintén Sarkozyt támogatta a 2007-es kampányban.

Sarkozynek a hírek szerint egészen magas szinten is volt egy téglája, aki arról súgott neki, mikor várható az irodájában rendőrségi ellenőrzés.

A befolyással üzérkedésért, amennyiben elítélik, akár tízéves börtönbüntetést is kaphat Sarkozy.

A volt államfőnek egyébként nem ez az egyetlen gyanús ügye. Néhány hete korábbi pártja, az UMP vezetője lemondott tisztségéről, miután kiderült, hogy Sarkozy 10 millió eurót használhatott fel 2012-es elnökválasztási kampányában, amit utóbb pártköltségen számoltak el. Sarkozy mindent tagad, az ügyben múlt héten indult rendőrségi nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.