Corina Cretu: a magyargyűlölő román nehézbombázó

Tőkés Lászlón kárörvendve ünnepelte EP-alelnökké választását, most pedig irány a régiófejlesztési biztosi szék.

MNO
2014. 10. 01. 2:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió kormányának tekinthető Európai Bizottság egyik „minisztere”, biztosa lesz hamarosan az a Corina Cretu, aki kezdő újságíró korában szorgalmasan látogatta az RMDSZ sajtótájékoztatóit, ott pedig újságírói kérdésbe burkolva kifejezetten élesen magyarellenes kirohanásokkal hívta fel magára a figyelmet. Érdekes mindez azért, mert Corina Cretu éppen a régiók közti egyenlőtlenség kiküszöböléséért, valamint a leszakadó régiók felzárkóztatásáért felelős biztosi poszt jelöltje.

Amint erre Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is rávilágított, a 47 éves bukaresti politikus nevének bedobásakor, a román jelölt éppen arra a munkára alkalmatlan, ami rá vár; költői kérdésként megfogalmazva: „Hogyan fogja Székelyföld leküzdeni a leszakadását, ha egy nacionalizmusáról, magyarellenességéről ismert politikus felel majd uniós szinten a felzárkóztatásért?”

Korábban kialakult politikai befolyását és nevét jelenleg arra igyekszik felhasználni, hogy Tőkés Lászlótól visszavegyék a Románia Csillaga kitüntetést, amelyet az 1989-es temesvári forradalom kirobbanásában játszott szerepéért kapott. Még az EP-alelnökké választása alkalmával sem bírta július elején, hogy ne tőkésezzen egy jóízűt, örömét fejezve ki amiatt, hogy a magyar EP-képviselő már nem ül azon a széken, amelyen ő. Szerinte Tőkés azért nem érdemli meg a román állami kitüntetést, mert „szeparatista, románellenes nyilatkozatokat tesz” külföldön és otthon egyaránt, és az etnikai alapú területi autonómiát szorgalmazza.

De nem is ezért foglalkoztak vele a brit és az amerikai lapok nagyobb terjedelemben – még tavaly: a román nagypolitikába a posztkommunista Ion Iliescu farvizén beevickélő asszony enyhén szólva igen bizalmas viszonyt folytatott George W. Bush amerikai elnök külügyminiszterével, Colin Powell-lel, az erről tanúskodó levelezést pedig egy azóta már lefülelt hekker nyilvánosságra hozta. Magukat masszívan tartó pletykák szerint Ion Iliescuval sem csak munkakapcsolata volt a szőke politikusnak, ahogy Bukarest második embere, Sorin Oprescu, valamint a külföldi hírszerző szolgálat volt főnöke, Gheorghe Fulga, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivője, Detlef Selhausen sem „csak az eszéért szerette”. Utóbbi két nagyágyúhoz ráadásul – egy Amerikába vándorolt volt román hírszerzési vezető, Ion Pacepa szerint – a KGB-n keresztül kerülhetett közeli kapcsolatba, e kapcsolatrendszerén keresztül pedig akár abban is szerepe lehetett, hogy Colin Powellt ne jelöljék a lejáró Bush-ciklus után amerikai elnökaspiránsnak.

 

A rejtélyes Powell–Cretu-kapcsolat gyümölcse is lehet akár a mostani biztosi jelölés is, erre is utalnak a hekker által nyilvánosságra hozott, nemritkán túlfűtött érzelmi állapotról tanúskodó sorok.

A romániai Romania Libera szerint hiába dörzsölik a kezüket a kormányzó szociáldemokraták: Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztossá való kinevezése után sem fognak ömleni az európai támogatások az országba. Igaz ugyan, hogy ennél a „tárcánál” kezelik az uniós költségvetés csaknem egyharmadát, ennek a területnek van a legtöbb felügyelője: az EB négy alelnöke fog folyamatosan Cretu körmére nézni – írja a bukaresti jobboldali ellenzékhez közel álló lap, amely szerint ezzel a megoldással biztosította be magát Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a parlamenti meghallgatásnál várható támadásokkal szemben, amelyek a román biztos tapasztalatlanságát kifogásolhatnák.

Corina Cretu regionális biztosként csak kezdeményezhet döntéseket, a határozatokat a tanács hozza meg, kivéve a versenyjogi ügyeket. Így a politikus elvileg nem hozhatja majd előnybe román vagy más nemzetbeli barátait, de ugyanígy ellenőrzés nélkül a magyaroknak sem okozhatna közvetlen hátrányokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.