Megfizetnek a diktatúrában elkövetett bűneikért

Életfogytiglani börtönre ítélt egy argentin bíróság pénteken 15 nyugállományú katonát, rendőrt és civil tisztségviselőt.

LM
2014. 10. 25. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Buenos Airestől mintegy 60 kilométerre délre fekvő La Plata város bírósága huszonegy vádlott bűnösségéről ítélkezett az 1976-78 között a város peremén működtetett „La Cacha\" börtön 135 áldozatának az elrablása, megkínzása és meggyilkolása ügyében. Többségük az argentin katonai junta ellenzékéhez tartozó baloldali fiatalember volt.

A „La Cacha\" áldozatai között volt Estela Barnes de Carlottónak, a diktatúra bűneinek leleplezésért harcoló, Május téri nagymamák (Abuelas de Plaza de Mayo) szervezet vezetőjének várandós állapotban elrabolt, és később megölt lánya is.

A 83 éves emberjogi aktivista, aki több évtized után két hónapja találta meg az elrabolt lánya által a börtönben megszült unokáját, jelen volt a pénteki ítélethirdetéskor, és az internetre felkerült bírósági felvételek tanúsága szerint lelkesen megtapsolta az ítéletet.

A tizenöt, életfogytiglannal sújtott vádlott mellett a bírák négy vádlottat 12, illetve 13 évi szabadságvesztésre ítéltek, két további személyt viszont felmentettek a vád alól.

A vádlottak padján ült ismét Miguel Etchecolatz, Buenos Aires tartomány egykori rendőrparancsnoka – akit most másodjára ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre a katonai juntai „piszkos háborújában” elkövetett bűnökért –, és Jaime Lamont Smart volt belügyminiszter is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.