Menekültek áradata zúdul Európára

Nincs egységes uniós stratégia az illegális bevándorlók problémájának megoldására.

2015. 01. 04. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új módszer terjed az embercsempészek körében. A célponttól nem messze a legénység egyszerűen kereket old, és magára hagyja az illegális bevándorlókat, akik ezután önként jelentkeznek a parti őrségnél segítségért. A csempészek így megszabadulnak a lebukás kockázatától, a leharcolt lélekvesztőkért pedig bőven kárpótolja őket az útért elkért több ezer dolláros fizetség, míg a menekültek sorsa innentől a hatóságokra, és nem rájuk tartozik. Bár a módszer hatékony, egyben rendkívül veszélyes, a szakképzett legénység nélküli rossz állapotú bárkák ugyanis könnyen a hullámok közé veszhetnek.

Hajszálon múlt az élete tegnap annak a több mint 450, többségében szíriai menekültnek is, akik az olasz partoktól nem messze küldtek segélykérő üzenetet a parti őrségnek. A rádión érkező hívás után a hatóságok mentőhelikopterekkel és vontatóhajókkal érkeztek a bajbajutottak megsegítésére, akik valószínűleg Törökországból indultak útnak. Néhány nappal korábban egy másik hajó is hasonló módon került bajba; ha az olasz parti őrség nem avatkozott volna közbe, az automata vezérlésre kapcsolt vízi jármű 800 magára hagyott utassal a fedélzetén nekiütközött volna a szárazföldnek.

Hiába azonban a rendkívüli kockázat, mégis egyre többen vágnak neki a veszélyes útnak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése szerint tavaly 207 ezer ember próbált meg Európába jutni, ami háromszorosa a 2011-es adatoknak. A Földközi-tengeren azonban egyelőre nincs olyan folyosó, amelyet felügyelnének, s biztonságos lenne az átkelés, ezért az óvatos becslések alapján is tavaly több mint 3400-an lelték halálukat a hullámok között. Ráadásul nincs garancia arra sem, hogy a nehezen összekuporgatott pénzért cserébe a csempészek teljesítik ígéretüket, számos beszámoló szerint a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekülteket megkínozzák, kihasználják, megerőszakolják vagy egyszerűen kirabolják. Ráadásul a következő években sem várható enyhülés, a Líbiában, Szíriában és Irakban zajló fegyveres konfliktusok vélhetően további százezreket űznek majd el otthonukból.

Miközben a menekültek száma csak nő, az EU-ban süket fülekre talál a probléma. A szabályok alapján a bevándorlókért az az ország felel, amelynek a területén partot érnek, ez azonban nyilvánvalóan óriási pluszterheket ró egyes tagállamokra. Az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben lévő Olaszországnak például évi kilencmillió eurójába került a tavaly véget ért Mare Nostrum misszió, amelynek szükségességét pedig jól jelzi: az akcióban 150 ezer embert sikerült kimenteni. Másrészt a menekültek általában nem a leginkább érintett államokban, így Olaszországban, Görögországban vagy Máltán akarnak letelepedni, hanem továbbutaznának a kontinens belsejébe, elsősorban Németországba, Franciaországba és Nagy-Britanniába.

A nyelvtudással és képzettséggel nem rendelkező, idegen kultúrából származó menekülteket azonban ritkán látják szívesen, s gyakran hosszú évekig állami pénzből csak várakoznak a táborokban, mire elbírálják sorsukat. Ahogyan azt a Németországban terjedő bevándorlásellenes PEGIDA mozgalom vagy a Dániában egyre népszerűbb Néppárt mutatja, a társadalom egyre kevésbé elfogadó a költséges menekültáradattal szemben.

Az EU ennek ellenére nem sokat tesz egy egységes menekültügyi stratégia kidolgozásáért. Miközben ezrek vesznek a tengerbe, továbbra sem megoldott egy biztonsági folyosó létrehozása a Földközi-tengeren, csak mert nem egyértelmű, hogy ki viselné ennek költségeit, illetve a határozott cáfolat ellenére néhányan még mindig azt hiszik, hogy a veszély visszatartó erő lehet. A legújabb német javaslatok arról szólnak, hogy az EU pénzén hozzanak létre gyűjtőközpontokat Észak-Afrikában, és az elbírálásig ne engedjék Európa területére a bevándorlókat. Ám nem tisztázott, hogy hosszú távon ez miként szolgálna megoldásként, ráadásul az eddigi tapasztalatok azt mutatják, pusztán kerítések felhúzásával nem lehet távol tartani a menekülteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.