Bevándorlók népesítik be Európát

Tartósan alacsony a születési ráta, és évről évre magasabb a kontinens egyre fogyatkozó lakosságának átlagéletkora.

2015. 05. 06. 12:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világviszonylatban a Föld népessége évről évre körülbelül 1,2 százalékkal növekszik, a területi eloszlást figyelembe véve azonban korántsem egyenletesen. Míg Afrikában ugyanis 1000 főre 38 születés jut, addig az Európai Unióban ugyanez a ráta alig 10,4. Ez azt jelenti, hogy míg a fekete kontinensen 2,5 százalékkal növekszik a lakosság száma, addig Európában alig 0,2 százalékkal. Ez az emelkedés ráadásul csak kisebb részében, mintegy ötödében a természetes népszaporulatnak, nyolcvan százalékban a bevándorlóknak tulajdonítható.

A trendek azonban Európában is eltérők. Összességében az Európai Unión belül magasabb a születések száma, mint a halálozásoké, de az átlagot a tagállamok merőben eltérő tendenciái adják. A leginkább például Németországban fogyatkoznak, de Olaszországban is nagy gondot okoz a csökkenés, illetve egyebek között Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is negatív a mérleg. Ehhez képest Franciaországban és Nagy-Britanniában például az utóbbi időben nagyon megnőtt a gyermekvállalási kedv, az unió tagállamainak jelentős részében pedig nagyjából stagnál.

A fogyatkozás pótlásának egyik forrása lehet a bevándorlók fogadása, amivel néhány állam él is. Németországban például már 16 millióra teszik a migráns hátterű lakosok számát, ez a teljes népesség ötöde. Egy nemrégiben közzétett előrejelzés ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy hosszú távon ez sem jelenthet megoldást. Ha marad a rekordalacsony, 1000 emberenkénti 1,2-es születési arány, akkor a migráció ellenére elképzelhető, hogy 2060-ra már 13,2 millióval kevesebben élnek majd Németországban – figyelmeztet az előrejelzés. Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyágban is egyre magasabb a bevándorlók aránya, nem véletlen, hogy egyes jóslatok már arról szólnak, hogy a trendeket figyelembe véve néhány évtizeden belül Nagy-Britannia lesz Európa legnépesebb országa, a kontinens ötöde pedig mozlim vallású lesz. A trendek szerint a következő egy-két évtizedben a migráció még kiegyenlíti a természetes csökkenést, ezután azonban már nem lesz elegendő hozzá. Ebben a tekintetben is szétszakadhat Európa, hiszen míg a bevándorlók legnagyobb része az északi és nyugati régiókba áramlik, addig a középső és keleti területek elnéptelenedhetnek.

A fogyatkozás pedig csupán a földrész egyik problémája, a másik ezzel összefüggő nagy gond az elöregedés. Hiszen miközben egyre kevesebb gyermek születik, addig a várható átlagélettartam folyamatosan növekszik, azaz egyre emelkedik az idősek aránya is a társadalomban. Európa lakosságának jelenlegi átlagéletkora 40 esztendő körül van, azonban az előrejelzések arról szólnak, hogy ez 2050-re 50 fölé emelkedhet. Az európai társadalmak már most is a legöregebbek között vannak, miközben Nigerben és Ugandában például alig haladja meg a 15 évet az átlagéletkor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.