Erőszakba torkolló italozások

A diákok egy része számára az amerikai egyetemi élet egyenlő az alkohollal, a droggal és a szexszel.

Pósa Tibor
2015. 06. 11. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tavaly év végén közölte az amerikai Rolling Stone magazin Jackie történetét, akit számosan megerőszakoltak a charlottesville-i Virginia egyetem egyik bulijában, a felsőoktatási intézményben működő „testvériség” rendezvényén. A baj csupán az volt, hogy a diáklány tanúvallomása számos helyen nem stimmelt. A nagy hírű magazin ezúttal lyukra futott, mert nem ellenőrizte más, független forrásból Jackie megrázó történetét.

A megállás nélküli bulik világában hihető volt a történet, bizony előfordul, hogy kiszabadulnak a „démonok”, és olyan történik, amit senki sem kíván. „Nem tudjuk, mi történt – írta a helyi egyetemi újság főszerkesztője. – Azt viszont mindnyájan tudjuk, hogy van egy problémánk.”

A Rolling Stone magazin is ilyen szemszögből folytatta az egyetemi élet bemutatását, egész nemzetre kiterjesztve vizsgálta az italozásokat, a szexuális erőszakot. A Dartmouth College tavalyi évzáróján hangzott el az intézmény vezetőjétől a mondat: „A kihágások listája végtelen, kezdve a szexuális támadásoktól egészen a merevrészegségbe torkolló italozásig, amely már nem kivétel, hanem normává vált.” A rektor egyúttal ritka bátor döntésként bejelentette, hogy betiltja a campuson a tömény szesz fogyasztását.

Az 1960-as évekre, az erkölcsi felszabadulás korára nyúlik vissza a szemlélet, mely szerint az egyetem arra való, hogy ott kiélje magát a fiatal, mindig egy kicsit kijjebb tolva a határokat. De miért tűri el a vezetőség ezeket a túlkapásokat? A „testvériségek”, a különböző diákszervezetek, amelyek költségvetését adományokkal korábban odajárt egyetemisták hizlalják, számottevő anyagi forrást jelentenek magának a felsőoktatási intézménynek is. Ilyenformán kerülik az összetűzést velük, inkább szemet hunynak kihágásaik, sőt bűncselekményeik felett.

Az idei tavaszi szünetben a floridai Palm Beachen tartott egyetemi találkozó volt az utolsó csepp a pohárban. Több százezer egyetemista, aki alkohol és kábítószer hatása alatt hordákban vonult a városon át, szabályszerű utcai harcba keveredett a rendőrséggel. Az Obama-kormányzat oktatási minisztériuma „ez a mi ügyünk is” felkiáltással új, az intézmények életét érintő jogszabályokat hirdetett ki. A hivatalos álláspont külön hangsúlyt fektet a szexuális erőszak megelőzésére, és száz intézményt felsorol, ahol előfordultak ilyen esetek.

Ám a diagnózisban Amerikában sem mindig értenek egyet. A feministák és a baloldal – állapította meg közelmúltbeli cikkében a Figaro francia napilap – a „férfi lélektanát” tették felelőssé, amely „az erőszak kultúráján” nyugszik. Egy másik tábor az osztályfelfogásra helyezi a hangsúlyt: a testvériségek tulajdonképpen a büntetlenség és előjogok szervezetének tekinthetők, és ebben van is sok igazság.

A főleg keresztényeket tömörítő jobboldal szerint a régi viselkedési módok és rituálék, amelyek bármilyen műviek voltak, de mederben tartották a férfi-nő kapcsolatot, mára eltűntek, és semmi sem töltötte be szerepüket. Joshua Mitchell, a georgetowni egyetem eszmetörténésze szerint a baloldal úgy tartja, hogy felszabadítva az embereket a vallás terhe alól, majd csak a jó sugárzik belőlük. „A konzervatív-keresztény rész naivnak véli ezt a rousseau-i látásmódot – fejtette ki a professzor. – Szerintük az ember született gonosz, ha az erő és hit nem tartja kordában.”

Az emelkedett eszmefuttatások után nézzük a valóságot egy tanár nézőpontjából. „Egyszerűen sokat isznak, és úgy viselkednek, mint az idióták – mondta a virginiai egyetem professzora, James Ceaser. – A megoldás szerintem az lenne, ha a fiúk és lányok megtanulnák önmagukat korlátozni. Ez a nemzedék egyszerre akarja a teljes szabadságot és a teljes biztonságot, ez egyszerre nem megy.” És meg is van a bűnös, a szülő, aki beoltotta gyermekébe ezeket a vágyakat. Ő az, aki agyonvédett gyermekének egyszerre akarja a tökéletes biztonságot és a teljes szabadságot.

Vajon hogyan értékeljük annak a diáklánynak az esetét, aki tíz feles vodka után másnap „megerőszakolva” ébredt? Arra emlékezett, hogy egy fiúval ment el, de arra nem, hogy hozzájárulásával történt-e az aktus. A lány állítja, hogy ő nem mondott igent semmire. Épp ezért azt akarja elérni, hogy a fiú kérjen tőle bocsánatot.

Az egyetemi erőszakra az ilyen esetek a jellemzők, van külön neve is az amerikai angolban, „date rape”, azaz erőszak a flört alatt. De van olyan eset is, hogy több millió dolláros kártérítésre perlik be az egyetemet. Hogy ezt elkerüljék, a dél-kaliforniai egyetemen felvették a tantárgyak közé a férfi-nő kapcsolatokat. Ezek szerint a férfinak minden fázisban meg kell kérdeznie a nőtől, hogy „akarod-e”. Akarod-e, hogy megcsókoljalak, hogy ide vagy oda tegyem a kezem? És így tovább. A tantárgy olyan népszerű, hogy az egyik nagy mobiltelefon-gyártó külön alkalmazást fejlesztett rá, amellyel rögzíthető a hölgy helyeslő válasza. Biztos, ami biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.