Zárva tartanak a pokol kapui

Szerdán napnyugtakor kezdődött meg a mozlim hívők számára a ramadán hónapja, a böjt és a lelki megtisztulás időszaka.

2015. 06. 18. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramadán idején az mozlim hívők napirendje a feje tetejére áll, napkeltétől napnyugtáig meg kell mutatniuk Allahnak, hogy lelkük és akaratuk erősebb a testüknél, és képesek legyőzni vágyaikat.

Így aztán ez alatt az időszak alatt tartózkodniuk kell az evéstől és ivástól, a dohányzástól, mindenfajta szórakozástól, sőt a fürdéstől, a házasélettől, de még a negatív érzelmektől is, és idejüket a szellem megtisztításának, azaz imának és elmélkedésnek kell szentelniük. Amint azonban lemegy a nap, az önmegtartóztatásnak vége, a boltok kinyitnak, a szent helyeket kivilágítják, az emberek éjszaka új életre kelnek, és gyakran egész éjszaka talpon maradnak. A napnyugtát követően az úgynevezett iftár kezdődik meg, amikor újra ehetnek és ihatnak, ilyenkor általában bőséges lakomával pótolják be az egész napos koplalást. A hívők ezután reggelente rendszerint korán felkelnek, hogy még napfelkelte előtt, a szuhur során szintén alaposan belakjanak, így szerezve energiát a nap hátralévő részére.

A ramadán persze nem csupán erről szól. Az iszlám naptár kilencedik hónapja hitük szerint a legszentebb mind közül, hiszen Mohamed próféta számára ekkor bocsáttatott le a Korán. Kezdetét eredetileg úgy határozták meg, hogy hithű emberek tanúk előtt igazolták, hogy az újhold látható, hasonlóan a végét a következő újhold feljövetele jelentette, ma már azonban már inkább csillagászati módszereket alkalmaznak. Ez alatt a 29 vagy 30 nap alatt (a Hold járásától függően) a pokol kapui bezárulnak, a démonok pedig le vannak láncolva, így ez a hónap a békéé és megtisztulásé is. A ramadán szó maga is az arab ramida vagy ar-ramad szóból ered, amelynek jelentése perzselő nyári hőség, utalva arra, hogy a jótettek a naphoz hasonlóan kiégetik bűneiket az emberekből.

A nemes cél és a kiskapuk ellenére az egyhavi önmegtartóztatás embert próbáló feladat. A szimbólumon túl az elnevezés idén szó szerint is találó, hiszen ez a ramadán az év legforróbb időszakára esik, éppen ezért – bár a böjt olykor jót tesz, így egészségügyi szakemberek általában néhány napos önmegtartóztatást javasolnak – a nagy hőségben az egész napos koplalás, főleg ami a folyadékbevitelt illeti, nagy kihívást és komoly veszélyeket jelent. Ha túlzásba viszik, nem éppen gyomorkímélők az esti és reggeli habzsolások sem, a rossz nyelvek szerint ramadán alatt rekordszámban kelnek el a savlekötő gyógyszerek. És bár ilyenkor tilosak a negatív indulatok, sokak szerint a böjt miatt ingerlékenyebbek az emberek, a kevés alvás következtében csak kóvályognak, és különösen a dohányosok viselik nehezen a nikotinéhséget. A napirend felborulása végül a gazdaságra sincs túl jó hatással, hiszen nem csupán a fogyasztás, de a termelés is csökken.

A böjt nem ismeretlen a keresztény kultúrában sem, és bár az iszlám böjti időszaka számos dologban eltér tőle, ugyanakkor több dologban megegyezik vele. Először is történetében, hiszen a Biblia szerint Mózes negyven napig böjtölt a Sínai-hegyen, mielőtt megkapta a tízparancsolatot, ugyanígy Mohamed próféta a Híra hegyére vonult vissza böjtölni és elmélkedni, amikor lebocsáttatott számára a Korán. Másrészt közös elem a spirituális tartalma és jelentése is: a nagyböjt lényege az önmegtartóztatás és bűnbánat, a ramadán során pedig ugyancsak a lélek megtisztítása a cél. Egyes mozlim vallástudósok szerint a ramadán nem csupán az iszlámban különleges, mert az összes előző isteni kinyilatkoztatás ebben a hónapban történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.