Újra szabad a tánc

Japánban 2016-tól engedélyezik az eddig tiltott, egész éjszakás táncmulatságokat.

Havasi Zsolt
2015. 07. 05. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyamatos változás elengedhetetlen feltétele az előrelépésnek. Olykor felül kell vizsgálni a már-már kőbe vésett törvényeket is. A megújulásra jó példa a japán kormány legutóbbi lépése: a távol-keleti ország vezetése 2015. június közepén úgy döntött, megszünteti az 1948 óta életben lévő, hírhedt tánctilalmi törvényt és 2016-tól engedélyezi az egész éjszakás mulatságokat – adta hírül a The Independent. A hatvanhét éve életbe léptetett úgynevezett Fueiho-törvény célja az volt, hogy véget vessen a prostitúciónak, az akkori kormány ugyanis úgy vélte, hogy az a táncos helyeken burjánzik.

A törvény kimondta: azon a szórakozóhelyen nem engedélyezett a tánc, ahol a táncterület kisebb 66 négyzetméternél. Persze akadtak különleges engedéllyel rendelkező helyek, ám ezekben a klubokban is csak éjfélig lehetett ütemes testmozgást végezni a világslágerek dallamaira. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Fueiho-törvény számos konkrétumot nélkülözött – inkább egyfajta rendőri „fegyvernek” volt tekinthető. A rend őrei számos alkalommal felelősségre vonták a klubokat a (szerintük) túl hangos zene vagy a helyszíneken tapasztalható túlzott testi kontaktus miatt, ám a több millió lakossal rendelkező Tokióban vagy Oszakában nehéz volt teljes egészében érvényesíteni a rendelkezést. Sok helyen zajlottak illegális táncestek, amikre csak egy-egy razzia derített fényt.

A szórakozóhelyek vezetői a szükséges engedélyek megszerzése érdekében kénytelenek voltak megváltoztatni a létesítmények profilját. Az így megmaradó klubokban a kitiltott tánc erősödő alkohol- és drogfogyasztást eredményezett, ami pedig erőszakhoz vezetett. Az események tetőpontja 2010 volt, amikor egy egyetemi hallgató halálra vert egy 22 éves oszakai diákot egy night clubban. A japán kormány a történtek hatására zéró toleranciát léptetett életbe a klubokkal szemben, a rendőrség lemezlovasokat, tulajdonosokat tartóztatott le, valamint rengeteg helyet bezáratott.

Ezzel párhuzamosan azonban az ország vezetői elkezdték vizsgálni a Fueiho-törvény hasznosságát és betarthatóságát. Az ügyet vizsgáló bizottság elnöke, Motojuki Oka már a tavalyi évben arról beszélt, hogy a törvény „kiment a divatból”, ráadásul szerinte annak eltörlése még a gazdaságot is ösztönözné. De az alternatív megmozdulások se maradtak el. Egyre több zenész emelte fel a hangját a tilalom megszüntetéséért, Szakamoto Rjúicsi híres muzsikus és aktivista például a „Táncolj” kampány keretében 150 ezer aláírást gyűjtött a cél érdekében.

A kormány felülvizsgálata, egy pártsemleges képviselőcsoport törvénymódosító javaslata és a társadalmi nyomás meghozta az eredményt: 2016-tól szabad a tánc. A klubokban továbbra is biztosítani kell a megfelelő szintű fényt, aminek minimum 10 lux erejűnek kell lennie (1 lux megfelel a telihold fényének – a szerk.). A hatóságok pedig ezt ellenőrizni fogják.

De nemcsak Japánban, Svédországban is korlátozzák a táncot. A skandináv országban csak azokon a helyeken lehet hódolni ennek az élvezetnek, amelyeknek a kormány megadta a szükséges engedélyeket – írja a The Local svéd portál. A rendőrség a rendelkezést a következővel indokolja:

A tánc rendbontáshoz, a rendbontás pedig verekedéshez vezethet.

Ennek értelmében büntetésre számíthatnak azon kocsmák és bárok tulajdonosai, ahol hagyják a vendégeket táncra perdülni. A sokak szemében értelmetlen törvényt már többször próbálták megváltoztatni, legutóbb idén márciusban került a kérdés a honatyák elé, ám ők továbbra is ragaszkodnak a tilalomhoz. Nem is sokat tétlenkednek a véleménynyilvánítással a skandináv ország polgárai: augusztus első napjára tüntetést szerveztek. Ez a nap pedig épp egybeesik az ország emblematikus szórakozóhelyének számító Docklands szórakozóhely huszadik születésnapjával.

„A kocsinkon százan fognak táncolni, de remek hangrendszerünk lesz. Arra számítok, hogy körülbelül tízezren táncolnak majd mögöttünk”  – mondta Anders Varveus, a szórakozóhely tulajdonosa.

A Docklands első embere szerint ez a speciális törvény egy elavult módja annak, hogy a kormány beavatkozzon az állampolgárok életébe. Mint mondta, elég nehéz meghatározni, mi is a tánc definíciója. „Ha egyszer elkezdesz mozogni, honnan tudod, hogy mikor lépted át azt a bizonyos határt?” – teszi fel a költői kérdést Varveus. A Dagens Nyheter hetilap újságírója így fogalmazott a témáról: „Ez (a törvény) egy kínosan bürokratikus maradvány a 70-es évekből. Azt a kérdést kell feltennünk, hogy túl kevés vagy túl sok tánc van-e, és hogy ezt tényleg a politikusoknak kell-e eldönteniük.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.