Tárt karokkal várja a szír menekülteket Liberland

Az állampolgárság meglehetősen drága: a migránsok 10 ezer dollárért maradhatnának a területen.

Majláth Ronald
2015. 09. 27. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét sajátos elképzeléssel állt elő az úgynevezett Liberland Szabad Köztársaság alapítója: Vít Jedlička most a szír menekültekben találta meg „országa” leendő állampolgárait.Mint arról portálunk korábban beszámolt, Jedlička egy egészen különös határvitát használt ki arra, hogy saját államot alapítson. A mintegy hét négyzetkilométernyi terület Horvátország és Szerbia Vajdaság tartománya között terül el, a Duna nyugati partján, a magyar–szerb határtól mintegy 20 kilométerre.A terület miatt Szerbia és Horvátország nem azért vitatkozik, mert mindketten birtokolni akarják, hanem azért, mert le akarnak arról mondani. A két exjugoszláv tagköztársaság határát a Duna vonala mentén húzták meg. A folyó azonban nem tisztelte a közigazgatási határokat. Jugoszlávia szétválásakor pedig – a tagköztársaságok határai szerint alakultak meg az új államok – ebből határvita kerekedett. A horvátok a Duna régi folyásánál, a szerbek pedig a folyó középvonalánál szeretnék látni az új határokat. A szerbeknek ez jobb lenne, mert több területet is nyernének, amelyek jelenleg Horvátországhoz tartoznak. Ha a szerbek magukénak ismernék el a liberlandi hét négyzetkilométert, azzal lemondanának nagyobb részekről. Mivel a vitában továbbra sincs előrelépés, Jedlička ez év áprilisában bejelentette az állam létrejöttét, melynek első elnöke – mi sem természetesebb – ő maga lett. Liberlandnak még hivatalos mottója is van, ami magyarul így hangzik: „Élni és élni hagyni”.Jedlička most a Daily Mailnek fejtette ki elképzeléseit az új államról. Mint mondta, eddig 380 ezer állampolgársági kérelem érkezett hozzá, ami azt jelenti, hogy percenként érkeznek a megkeresések. Ezek közül pedig döbbenetesen sokan, több mint 22 ezren szíriaiak, és csupán 4-en vannak az Egyesült Királyságból.Az állampolgárságnak azonban feltételei is vannak: mint korábban Jedlička elmondta, ezt csak azok igényelhetik, akik három kritériumnak megfelelnek: nem lehetnek nácik, kommunisták vagy büntetett előéletűek. Azonban ezt most kiegészítette egy újabb kondícióval: a leendő állampolgároknak 10 ezer dollárt kellene befizetniük a képzeletbeli állam büdzséjébe.A nagyszámú jelentkezés ellenére azonban csak 618 szíriai végezte el a szükséges papírmunkát. Így Jedlička nem számít arra, hogy a menekültek végül az ő államában telepednének le. „A migránsok valószínűleg nem azért jönnek Európába, hogy egy szabad társadalmat építsenek, hanem azért, hogy részesüljenek a német jóléti juttatásokból” – hangsúlyozta.Annak ellenére, hogy a migránsok jelenlegi útvonala meglehetősen közel esik Liberlandhoz, még egyetlen menekült sem érkezett a képzeletbeli állam területére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.