Kollektív főhajtás a bukaresti hősök előtt

Országos példaképpé váltak Romániában a metálrajongók, akik társaikat az életük árán menekítették ki a pokollá vált klubból.

2015. 11. 06. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckét angyal szárnyakat adott nekünk – hirdette egy transzparens a bukaresti klubtragédia nyomán Románia-szerte kirobbant tüntetéseken, történetesen Temesváron. A felirat akár az országossá terebélyesedett tömegdemonstráció mottója is lehetne, hiszen a fővárosi szórakozóhelyen bekövetkezett, harminckét halálos áldozatot és közel kétszáz sérültet követelő katasztrófa kiváltotta gyász és döbbenet tízezreket hajt az utcára a korrupciótól és hatósági mulasztásoktól terhes közállapotok ellen.

A „felháborodottak forradalmaként” emlegetett mozgalom számára felhajtóerővel bír a Colectiv klubban történt tűzvész idején sorstársaikon segítő, emiatt az életükkel fizető fiatalok példája. A Goodbye to Gravity metálzenekar – amelynek két tagja is elhunyt a szerencsétlenségben – koncertje közben tűzijáték miatt lángra lobbant teremben a közel félezres közönség körében pillanatok alatt pánik lett úrrá, a bulizók egymást taposva próbáltak kijutni a szabadba az egyetlen kijáraton. Sokan azonban még a pokoli körülmények között is a barátaikat igyekeztek menteni.

A tizenöt éves, részleges bénulása miatt kerekes székhez kötött Mihait két osztálytársa kísérte el élete első koncertjére, és a tűzvész kitörése után sem hagyták cserben: a karjukban menekítették ki a lángokból és a koromfekete füstből. Miközben a gimnazista teste kisebb felületén megégett, ők súlyos belső légzőszervi sérüléseik miatt jelenleg élet és halál között lebegnek.

Ezrek emlékeznek meg naponta gyertyákkal, virágokkal vagy elsötétített Facebook-oldalukkal Claudiu Petre fotósra és Adrian Rugina zenészre, akiknek tízen köszönhetik az életüket. Mindketten épségben kijutottak a klubból, ám visszatértek segíteni másoknak. A 36 éves Petre kétszer is bement a lángok közé, ahonnan az ölében és a hátán cipelte ki a bajbajutottakat, végül őt is a tűzoltók hozták ki, és noha az orvosok közel egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, már nem sikerült megmenteni az életét.

Áldozatvállalásukért Klaus Johannis államfő post mortem mindkettőjüket érdemrenddel tüntette ki, a kerületi önkormányzat pedig a túlélők kezdeményezésére azt tervezi, hogy utcát nevez el róluk a környéken. Lapos kúszásban sikerült kijutnia a metálzenekar vendég előadójának, a népszerű Vita de Vie zenekar énekesének, aki egy fiatal lányt vonszolt ki maga után a szabadba. Egész életre szóló megrázkódtatásban volt részük a segélykérő hívásokat fogadó telefonos diszpécsereknek, a tűzoltóknak és a mentőorvosoknak is.

– Az egyik tűzoltó zokogva adott át egy eszméletlen lányt, könyörögve, hogy próbáljam megmenteni, hiszen annyira fiatal – mesélte utólag a helyszínre elsőként kiérkező rohammentő. Számos súlyos sérültnek egyébként az orvosok a mai napig nem árulták el, hogy barátnőik, barátaik odavesztek a pokollá vált klubban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.