Megénekelt román óriáskatedrális

Az ortodox egyház szerint a polémia ismét meghozta a hívek adakozókedvét.

2016. 04. 14. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hiszem, hogy Isten a fát kedveli, a fát és a kis tereket – szól a bukaresti Taxi zenekar legújabb dala sokak által egyházellenes kiáltványnak titulált refrénje. Az országos népszerűségnek örvendő román pop-rock együttes szerzeményének videoklipje mindössze a napokban került fel a világhálóra, ám máris több százezren tekintették meg, és heves, néhol indulatos vitát váltott ki a közéletben. Az alázatosságról című számban Dan Teodorescu, a Taxi frontembere halk gitárkíséret mellett arról énekel, hogy álmában keresni kezdte az Urat, de a tizenegy hektáron elterülő, jelenleg még építés alatt álló bukaresti ortodox székesegyházban nem bukkant a nyomára. Ahogy azonban tovább keresgélt, egy mindössze száz négyzetméteres, kis fatemplomban bukkant rá. A dal üzenetének az ad nagyobb nyomatékot, hogy refrénjét több mint harminc ismert román személyiség – színészek, énekesek, írók, közismert televíziós újságírók – is elénekli vagy csak egyszerűen felmondja a klipben.

Az alkotás óriási visszhangot kapott, aminek az a magyarázata, hogy a közel kilencven százalékban ortodox Romániában érzékeny téma a vallás és az egyház szerepe. Miközben az együttest rengetegen megdicsérik szókimondásáért, ugyancsak sokan elmarasztalják amiatt, hogy burkoltan bírálja az ortodox felekezetet grandiózus építkezési szokásaiért. Elsősorban a Bukarestben épülő óriási, a Nemzet Megváltásának Katedrálisa névre elkeresztelt székesegyházért, amely kapcsán évek óta bírálatok érik az egyházat. A román parlamentnek otthont adó, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor által építtetett, a Pentagon után a világ második legnagyobb épületeként nyilvántartott Nép Háza közelében létesülő gigantikus templom 120 méter hosszú és 70 méter széles lesz, tornyát a kereszttel együtt 110 méter magasra tervezték. A bizánci-román stílusú, 38 ezer négyzetméteres alapterületű bazilika egyszerre 5500 főt tud befogadni, a katedrális előtti, kolostorral szegélyezett tér pedig további 125 ezer hívőt. Az istenházában egy 2000 férőhelyes föld alatti múzeum is létesül, amit hat lifttel kötnek majd össze a főhajóval, továbbá galériák, luxuslakosztályok és étterem is helyet kap a katedrálisban. Az építkezési költségeket 400 millió euróra becsülik, ami viszont nem tartalmazza a szobrászati és festészeti műalkotások árát, ami további 200 millió eurót igényel. A bukaresti patriarchátus már felvett egy 200 millió eurós bankhitelt a célra, a fennmaradó összeget állami támogatásból és adományokból teremtik elő.

A Taxi együttes klipjén felbuzdulva ismét erőre kaptak Romániában az egyház és az állam szétválasztását szorgalmazó, a görögkeleti egyházat nagyobb alázatosságra sarkalló mozgalmak. Ezek már korábban is kifogásolták, hogy miközben több mint 18 ezer templom működik az országban, oktatási intézményből kevesebb mint ötezer, kórházból pedig csak négyszáz. A vita odáig fajult, hogy az egyház hívei azt vetették a katedrális méreteit kifogásolók szemére, hogy „keresztényellenes” álláspontjukkal a szintén Bukarestbe tervezett óriásmecset tervének malmára hajtják a vizet. Egy blogger a napokban olyan felvételt tett közzé a világhálón, amelyben elégeti a videoklipben megjelenő Mircea Cartarescu író egyik könyvét. Akárcsak az együttes énekese, az egyik legnagyobb kortárs alkotónak számító Cartarescu is azzal igyekezett lehűteni a kedélyeket, hogy a dal nem kiáltvány, csupán azt akarja sugallni, hogy a fényűzésnek és a gőgnek nincs köze a hithez. Miután a klipben szintén felbukkanó Grigore Lese népdalénekes elhatárolódott annak üzenetétől, az együttes tegnap bejelentette, ideiglenesen visszavonja a dalt a YouTube videomegosztóról. Az ortodox egyház vezetősége hivatalosan nem foglalt állást, a patriarchátus szóvivője azonban úgy nyilatkozott: a botrány kirobbanása óta még több adomány érkezik az egyházhoz a katedrális építésére, mint korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.