Románia bővíti börtöneit

Akár kilenc rabot is összezsúfolnak a cellákban.

2016. 05. 02. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egymilliárd eurót kíván fordítani a bukaresti kormány a következő hét évben a strasbourgi bíróság által rendszeresen elmarasztalt romániai börtönviszonyok javítására. A Dacian Ciolos vezette szakértői kabinet a napokban jegyzéket fogadott el arról, hogy 2023-ig 838,45 millió eurót használ fel

10 895 új zárkahely létrehozására, valamint 1651 zárkahely felújítására. Közleményében a kormány emlékeztetett, hogy a romániai büntetés-végrehajtási intézetek akut helyhiánnyal küzdenek, a börtönviszonyok javítását célzó program gyakorlatba ültetése révén azonban közel 11 ezer új zárkahely jöhet létre. A kabinet kommünikéje azt nem pontosítja, hogy új fegyházakat kívánnak építeni, vagy a jelenlegieket bővíteni.

A romániai fogvatartottak beadványok özönével árasztották el az elmúlt években a bukaresti törvényhozókat és a médiát, valamint a nemzetközi fórumokat, embertelennek tartva az országban uralkodó fogva tartási körülményeket. Legfőbb panaszuk, hogy miközben az uniós jogszabályok legkevesebb négy négyzetméteres területet írnak elő egy rab számára, a romániai börtönökben kilenc-tíz embert is bezsúfolnak egy kilenc négyzetméteres zárkába. A téma elsősorban a letöltendő szabadságvesztéssel sújtott nagyszámú politikus miatt került a figyelem középpontjába. A hosszabb időt előzetes letartóztatásban töltő Elena Udrea volt idegenforgalmi miniszter például kérvényezte, hogy saját költségén kimeszeltethesse a fogdáját, a törökvécés mellékhelyiséget pedig civilizáltabbá tegye, kérelmét azonban elutasították. Miközben az ország börtöneiben jelenleg mintegy 30 ezer rab tölti büntetését, további tizenegyezer zárkahelyre volna szükség. A helyhiány miatt gyakori, hogy a fogvatartottak HIV-fertőzöttekkel, tuberkulózisban szenvedőkkel kénytelenek megosztani cellájukat, ahol ráadásul együtt töltik büntetésüket a csalásért, illetve az emberölésért elítéltek.

Számos fogvatartott fordult eddig jogorvoslatért az Európai Emberi Jogi Bírósághoz (EJEB), amely évente több százezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot a megfogalmazott panaszok nyomán. A strasbourgi bíróság 2014-ben kétszázezer, 2013-ban 220 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot a börtönkörülmények miatt, amelyre négyszáz oldalas jelentésében tavaly a nép ügyvédje is felhívta a figyelmet. A megalázó körülményekre tekintettel az EJEB tavaly ősszel arra figyelmeztette Bukarestet, hogy amennyiben másfél éven belül nem teremti meg az előírt minimális fogva tartási feltételeket, a strasbourgi bíróság automatikusan minden panaszosnak kártérítést ítél meg. Hasonló ítéletre volt már példa: Olaszországot napi nyolceurós kártérítés kifizetésére kötelezték valamennyi, embertelen körülmények között fogva tartott elítélt esetében. Románia esetében az elmarasztaló ítélet évi 80 millió eurós kártérítést feltételezett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.