A „temesvári hóhér” sírba vitt titkai

Kiszolgálta, majd elárulta a román diktátort Victor Atanasie Stanculescu tábornok.

2016. 06. 21. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 89. évében vasárnap elhunyt Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi miniszter, az 1989-es romániai forradalom egyik kulcsfigurája. A temesvári népfelkelést vérbe fojtó egykori tábornokot egy Bukarest közeli idősotthonban érte a halál. Stanculescu helyettes védelmi miniszteri tisztséget töltött be a rendszerváltás idején, amikor őt bízták meg a Tőkés László református lelkész iránti kiállásból tömegtüntetéssé terebélyesedő temesvári népfelkelés leverésével. A „temesvári hóhérként” elhíresült tábornok olyannyira komolyan vette a küldetését, hogy Nicolae Ceausescu pártfőtitkár is roppant elégedett volt vele: parancsára a hadsereg a tömegbe lövetett a mártírvárosban, ahol 72 forradalmár meghalt, 253-at pedig megsebesítettek. (A forradalom napjaiban több mint 1100-an vesztették életüket, és több mint háromezren megsebesültek.) Hogy kivonja magát a forradalom elfojtásából, orvos barátjával begipszeltette a lábát, a diktátor felajánlására mégis elfogadta a védelmi miniszteri tisztséget.

Miután a felkelés az egész országra átterjedt, a diktátor házaspár pedig elmenekült a román fővárosból, Stanculescu átállt a forradalom oldalára, parancsára pedig a hadsereg visszavonult a kaszárnyákba. Egy korábbi interjúban közölte: azért árulta el a Conducatort, mert 1989-ben Románia polgárháború, illetve egy jugoszláv típusú szétesés küszöbén állt, az ország pedig tele volt külföldi titkos ügynökökkel. Részt vett a Ceausescuék halálos ítéletét kimondó rögtönítélő katonai bíróságban, és levezényelte a diktátorpár kivégzését. Ion Iliescu volt államfő háromcsillagos altábornaggyá léptette elő, az elnök vezette Nemzeti Megmentési Front (FSN) kormányában a gazdasági, ipari, majd a védelmi tárcát irányította. Egy perújrafelvételt követően 2008-ban Mihai Chitac volt belügyminiszterhez hasonlóan emberölés bűntettében vétkesnek találta és jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság a temesvári felkelés elleni fellépése miatt; mindkettőjüket katonai rangjuktól is megfosztották. Stanculescu 2014 májusában, büntetése harmadának letöltése után került szabadlábra. A közéletből sohasem vonult ki teljesen, tavaly például cáfolta Szőczi Árpád újságíró állítását, miszerint Ceausescu 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített volna elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.