Nő a britek idegenellenessége

Cameron bocsánatot kért Johannistól, a román állampolgárokat maradásra szólította

2016. 06. 30. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan figyelik aggodalommal Romániában, hogy az uniós tagságról rendezett népszavazást követően Nagy-Britanniában elszaporodtak a bevándorlóellenes, ezen belül a román állampolgárokkal szembeni megnyilvánulások. A brexit önmagában is közvetlenül érinti a kelet-közép-európai országot, hiszen hivatalos adatok szerint mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, valós számuk azonban nagyságrendekkel magasabb. A szigetországban élő romániaiak sorsa tehát több tízezer otthon maradt családot befolyásol, arról nem is beszélve, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke eléri az évi négymilliárd eurót.

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy a brit kilépés témájában rendezett brüsszeli uniós csúcson a román államfő négyszemközt is tárgyalt a brit miniszterelnökkel a kialakult helyzetről. Klaus Johannis román elnök tegnap közölte, David Cameron nemcsak a saját, hanem Nagy-Britannia nevében is arról biztosította, hogy a román állampolgárok tovább maradhatnak és dolgozhatnak a szigetországban. Az államfő elmondta azt is, hogy Cameron bocsánatot kért az elmúlt napok bevándorlóellenes incidenseiért. A szigetországban élő vendégmunkások beszámolói szerint már a referendumot megelőző kampányban megerősödtek a rasszista és idegenellenes hangok. „A népszavazásig toleráns társadalomban éltünk, azóta azonban minden megváltozott. Tizenhárom éve élek itt, de soha nem éreztem, hogy titkolni kellene a származásomat” – panaszkodott az Associated Pressnek a Londontól 135 kilométerre fekvő Rugbyben élő Oana Gorcea. A 32 éves román nő szerint a kisvárosban „angol kommandók” próbálják megfélemlíteni a nem fehér és nem brit polgárokat, egy bevándorló család pedig kutyaürüléket talált a postaládájában. Gorcea szerint olyan emberek, akiket barátainak hitt, a referendum hatására kialakult hangulatban majdhogynem segítettek neki összecsomagolni, hogy minél hamarabb hagyja el az országot. A brit fővárosban 2010-ben megtelepedett, az általa létrehozott gyermekgondozó révén négy embernek munkát adó csíkszeredai Nagy Zsuzsa szemtanúja volt, amikor a buszon egy angol nő odaszólt egy lengyel anyukának és gyerekének, hogy ne mosolyogjanak, hiszen pakolniuk kell, és mehetnek haza. Az étteremben pedig egy angol pár kigúnyolta a spanyol felszolgálót, hogy úgysem fog sokáig ott dolgozni. „A nigériai származású, de már Angliában született ismerősöm mesélte, hogy a hétéves fia iskolájának vécéjében azt írták a falra, hogy a lengyelek, románok menjenek haza” – nyilatkozta a kolozsvári Krónika napilapnak a székelyföldi nő.

Hasonló incidensek történtek egyébként Hollandiában is: Eindhoven utcáin olyan feliratok jelentek meg, miszerint nem Nagy-Britanniának kellene távoznia az EU-ból, hanem Romániának. Ezt már nem hagyta szó nélkül a bukaresti külügyminisztérium, hanem hágai nagykövetségén keresztül arra kérte a holland hatóságokat, tegyenek meg mindent a hasonló esetek, valamint a román állampolgárok megfélemlítésének elkerüléséért. Egyébként a manchesteri hatóságok tegnap őrizetbe vettek három személyt, akik a napokban a villamoson mocskos bevándorlónak neveztek és távozásra szólítottak fel egy férfit, akiről utólag kiderült, hogy az amerikai hadsereg veteránja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.