Tárlat a kenőpénzről

Virtuális múzeum ismerteti Romániában a korrupciót.

2016. 06. 08. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kimondottan a bűncselekmény felszámolásának szánt ügyészség, több tucat kötet és tanulmány, valamint a jelenséget taglaló, évente kibocsátott uniós igazságügyi jelentés után immár közgyűjtemény is rendszerezi és feldolgozza Romániában a korrupciót. Bár a múzeum nem kőből épült intézmény, hanem virtuális felület, hatalmas előnye a hagyományos közgyűjteményekkel szemben, hogy bárhonnan megtekinthető. A bukaresti Kinecto Isobar marketingügynökség által májusban elindított honlap virtuális ismeretterjesztő térként működve mutatja be az ország politikai, gazdasági és társadalmi életét behálózó jelenséget. – A mi korruptjaink művészeti rangra emelték a csúszópénz adását és elfogadását. A kenőpénz váltakozó árfolyama, valamint elfogadása terén tapasztalható állhatatosság (amely miatt szinte naponta letartóztatnak valakit) intő jel volt számunkra, miszerint Romániában a megvesztegetés életformává vált – indokolták a korrupció múzeumának létrehozását az ötletgazdák.

A virtuális gyűjtemény A kenőpénz galériája elnevezésű fejezetben mutatja be a látogatónak a leghihetetlenebb romániai korrupciós történeteket; a „tárlat” 360 fokos videón akár okostelefonon is bejárható. Stílusos festménnyel illusztrálva magyarázza el például, miként vett át kenőpénzt a megvesztegetőitől Darius Valcov egykori pénzügyminiszter temetőben; hogy elődjét, Decebal Remest májas hurkával és pálinkával, Majeczki Izabella gyergyószentmiklósi főügyészt két tehénnel, három juhval és két báránnyal vesztegették meg; továbbá hogy a fekete-tenger-parti Konstanca rendőrei whisky, bor és hal fejében tekintettek el a közlekedési kihágások megbírságolásától. Egy idős hölgy portréján keresztül betekintést nyerünk abba is, hogy Adrian Nastase volt miniszterelnök a felesége nagynénjének, Tamara Cernasovnak tulajdonított örökséggel próbálta leplezni a 400 ezer dolláros kenőpénzt. Mindemellett a múzeum egy még bizonyítatlan, Victor Ponta exkormányfő nevéhez fűződő korrupciógyanús esetet is feltár, amely szerint a szociáldemokrata politikusnak ingyenesen bocsátott rendelkezésére egy Mitsubishi Lancer Evo 10 márkájú gépkocsit egy ügyvédi iroda. A virtuális közgyűjtemény ugyanakkor kvízjátékkal is szórakoztatja a látogatót. Akinek többek között arra a kérdésre kell megadnia a választ: igaz-e vagy hamis az állítás, hogy egy törvényszéki bírót 1000 euróval és lánya szexuális szolgáltatásaival vesztegetett meg egy vádlott. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de az eset megtörtént. A cikk szerzőjének nyolc esetben sikerült eltalálnia a helyes választ a tízből, és a teljesítményhez a korrupció múzeumának működtetői azt a kommentárt fűzték, hogy kis fejlődéssel bátran elküldheti önéletrajzát a korrupcióellenes ügyészséghez. Különben a romániai korrupció múzeuma számos olyan fiktív megvesztegetési esetet is felsorol – például kakukkos óra, űrutazás –, amely nem történt meg, ám a korruptak határtalan fantáziájának és leleményességének ismeretében egyáltalán nem zárható ki a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.