Fogolyzendülés Romániában

Tiltakoznak a túlzsúfoltság ellen, és amnesztiát követelnek a fogvatartottak.

2016. 07. 14. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótűzként terjed egyik fegyintézetről a másikra a Romániában kedden kirobbant börtönlázadás, amelyben tegnap immár nyolc büntetés-végrehajtási intézet volt érintett. Az országos börtönparancsnokság (ANP) összesítése alapján mintegy nyolcszáz fogvatartott visszautasítja az ételt, és hol folyamatosan hangoskodva, hol erőszakosabb eszközökkel tiltakozik a fegyintézetekben tapasztalható állapotok ellen. A rabok elsősorban azt kifogásolják, hogy hatalmas a zsúfoltság a börtönökben, ahol legalább tízezer új férőhelyre lenne szükség. Elégtelennek tartják az ételadagok mennyiségét és minőségét, nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, nincsenek elkülönítve a HIV-pozitív bűnözőktől, továbbá arra is panaszkodnak, hogy a fegyintézeteken belül forgalmazott termékek jóval drágábbak a piaci árhoz képest. A legtöbb börtönben nem torkollt erőszakba a zendülés, de Iasiban több fogvatartott felgyújtotta a celláját, és egy melléképület tetejére mászva hangoskodott. Botosaniban ketten öncsonkításhoz folyamodtak, a székelyföldi Csíkszeredában pedig a fegyőröknek könnygázzal kellett megfékezniük a rabokat. Több helyen a beszélőre érkezett hozzátartozók a börtönkapuk előtt kezdtek demonstrációba fogva tartott rokonaikért.

A tiltakozási hullám egyik mozgatórugója a bukaresti igazságügy-miniszter nemrég tett bejelentése, miszerint a romániai társadalomnak meg kell fontolnia a tömeges amnesztia lehetőségét a túlzsúfoltság enyhítésére. E célból a tárca hamarosan törvénytervezetet bocsát közvitára. Hasonló javaslattal rukkolt elő tavalyi, a rabok életkörülményeinek vizsgálata alapján összeállított jelentésében a kilencvenes években kormányfői posztot betöltő Victor Ciorbea bukaresti ombudsman is, aki szerint az utolsó három évet el kellene engedni a többéves szabadságvesztésüket töltő rabok büntetéséből. Sorin Dumitrascu, az ANP volt parancsnoka szerint azonban az amnesztia egyenértékű lenne a befektetéssel a bűnözésbe, és tiszteletlenség volna az áldozatokkal szemben. Bár a bukaresti kormány nemrég jegyzéket fogadott el arról, hogy 2023-ig több mint 800 millió eurót fordít új zárkahelyek létesítésére és fegyintézetek építésére, megfelelő források híján bizonytalan a börtönviszonyok javításának sikere. Márpedig a román hatóságokat a rabok által Strasbourgban megnyert kártérítési perek is sürgős cselekvésre késztetik. Az európai bíróság ugyanis tavaly felszólította Bukarestet: másfél éven belül teremtsen megfelelő körülményeket a börtönökben, ellenkező esetben valamennyi fogvatartottnak automatikusan kártérítést lesz köteles fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.