Leszoktatnák a románokat a hálapénzről

Megelőzéssel és neveléssel kívánja felszámolni a korrupciót a bukaresti technokrata kormány stratégiája.

2016. 07. 20. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemtörődömséggel párosuló korrupció a szó szoros értelmében ölni képes – szögezte le tegnap Dacian Ciolos román miniszterelnök abból az alkalomból, hogy szakértői kormánya nyilvános vitára bocsátotta korrupcióellenes stratégiáját. A következő négy évre vonatkozó program kidolgozását a tavaly novemberben hivatalba lépett kormányfő azzal indokolta, hogy mindössze egy évre szóló mandátumának egyik legfontosabb célkitűzése a korrupcióellenes küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlenségének megteremtése. Ciolos az elmúlt időszakban történt, a romániai társadalom egészét megrázó esetekkel támasztotta alá állítását, miszerint a rendszerszintű korrupció nemcsak emberi életeket követelhet, de a román államot is alapjaiban gyengíti. Embertelenségnek nevezte azt, ami az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházban folyik, ugyanis a személyzet tétlenül szemlélte, amint az egyik beteg sebét légylárvák lepik el. Valamint gyilkos rendszer kiépítésével vádolta a Hexi Pharmát amiatt, hogy éveken át sokszorosan hígított fertőtlenítőszerekkel látta el a romániai kórházakat.

Az ország valamennyi közintézményét érintő, a közigazgatás csúcsszerveire és a legalsó szintekre is kiterjedő korrupcióellenes stratégia a belső kontrollt és az ellenőrzéseket komolyan vevő menedzsmentet szorgalmaz az állami intézmények élére. Jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre és a képzésre, továbbá a megvesztegetés következményeinek tudatosítására. A román miniszterelnök fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a korrupcióellenes stratégia gyakorlatba ültetése nem opcionális, hanem kötelező, az abban foglalt intézkedések alkalmazását pedig figyelemmel követi a kormányzat. Ciolos rámutatott: a román társadalomnak el kell jutnia oda, hogy maga is vállalja a jelenség elleni küzdelem kötelezettségét, és ne csak külföldi unszolásra tegyen eleget a feladatnak. – Egy korrupciómentes ország egészségesebb is, ehhez azonban nem csupán az államnak, hanem a polgároknak is meg kell változniuk. Például úgy, hogy nem dugnak hálapénzt az orvos zsebébe, vagy nem látják el borítékba bújtatott figyelmességgel a hivatalnokokat – jelentette ki a korábban uniós mezőgazdasági biztosként tevékenykedő kormányfő.

Raluca Pruna igazságügy-miniszter közölte, a stratégiát úgy dolgozták ki, hogy minden közintézmény hozzáférhessen uniós forrásokhoz is, a tervezett intézkedések megvalósítására pedig mintegy százmillió eurót fordítanak. Mircea Dumitru oktatási miniszter határozott célnak nevezte az oktatási rendszer hitelességének helyreállítását, ehhez „etikai infrastruktúrát” alakítana ki a tanintézetekben és a minisztériumban. A bukaresti kormány reményei szerint az új stratégia hozzájárul a romániai igazságügyi reform és a korrupcióellenes küzdelem megfigyelésére szolgáló uniós ellenőrzési mechanizmus mihamarabbi lezárásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.