Rosszul kezelt medvekérdés

„Plüssállatként kezelik” a nagyvadat a romániai hatóságok.

2016. 07. 27. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A medveállomány jóval nagyobb a község környékén, mint korábban bármikor. A lakosok szó szerint rettegnek, amikor sötétedéskor kutyaugatást hallanak – illusztrálja a vadállat és az ember kényszerű együttélését Szőcs László. Az udvarhelyszéki Etéd polgármestere egyike azoknak a székelyföldi polgármestereknek, akik kilövési engedélyért folyamodtak a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnál a település környékén rendszeresen tetemes károkat okozó medvékre. Etéd esetében – amelynek vonzáskörzetében ötven-hatvan főre rúg a nagyragadozók száma – három-négy medve merészkedik be a háztáji gazdaságokba, ahonnan hízott disznót, borjút, juhot hurcol el, méhkaptárakat dúl fel. „Amikor szürkül, már a hideg is ráz, hogy érkezik a medve a másik süldőért” – panaszolta az Udvarhelyi Híradó napilapnak Szilveszter Ilonka, akinek disznóóljából nemrég a 73 éves asszony szeme láttára ragadott el egy sertést a vadállat.

A hat-nyolcezer főre becsült medvepopuláció túlszaporodása miatt a nagyvadak immár Erdély-szerte rendszeresen bejárnak élelemért a településekre, sőt a városokba is, a túlbürokratizált rendszer miatt pedig a lakosság tehetetlen a támadásokkal szemben. Mivel a vadak a népszerű üdülőtelepeken a turisták életét is veszélyeztetik, a Tusványosként ismert szabadegyetemnek és diáktábornak otthont adó Tusnádfürdőről három példányt költöztettek el a szomszédos Brassóba a hatóságok. Ugyanakkor a nagyvadak elmerészkednek a magyarországi turisták által is előszeretettel látogatott Szent Anna-tó partjára, sőt a napokban a Marosvásárhely környéki somostetői erdőben bóklászó barnamedve keltett riadalmat a tájfutók körében. A dél-erdélyi Brassóban azt követően lőttek ki egy hatalmas példányt, hogy néhány nap leforgása alatt kétszer is emberre támadt.

A helyzet tarthatatlansága miatt a Hargita megyei önkormányzat levélben fordult Dacian Ciolos román kormányfőhöz, követelve a medvék okozta gondok mielőbbi orvoslását, rámutatva egyúttal arra is, hogy a nagyvadakra vonatkozó európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal. Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter a kolozsvári Krónika napilapnak úgy fogalmazott: bár mandátuma idején kidolgozta a romániai barnamedve-populáció menedzsmentjét, utódai nem karolták fel a tervet, a tárca pedig „plüssállatként tekint a medvére”. Hűen illusztrálja a romániai helyzetet, hogy miközben sokszor hónapokig kell várni egy kilövési engedély kibocsátására, Dél-Erdélyben a környezetvédelmi hatóság a medvepopulációra tekintettel késleltette az autópálya-szakaszok kivitelezésének jóváhagyását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.