Szereptévesztésben

Belpolitikai kalandba bocsátkozott a bukaresti amerikai követ.

2016. 07. 07. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adrian Nastase volt miniszterelnök szerint ki kellene utasítani Romániából Hans Klemm amerikai nagykövetet, ha a diplomata nem változtat az egykori szociáldemokrata politikus értékelése szerint botrányos magatartásán.

A korrupció vádjával két alkalommal is letöltendő szabadságvesztésre ítélt, a kormányfői posztot 2000 és 2004 között betöltő Nastase amiatt háborodott fel, hogy az Egyesült Államok bukaresti diplomáciai kirendeltségének vezetője rendszeresen véleményt mond a román parlament és az igazságszolgáltatás tevékenységéről. Sőt Klemm nemrég a román közszolgálati televíziónak leszögezte: neki jogában áll a nyilvánosság előtt kifejteni a belpolitikával kapcsolatos álláspontját, mivel „ezt kívánják meg a román–amerikai stratégiai kapcsolatok érdekei”.

A Klaus Johannis román államfőhöz intézett nyílt levelében azonban Nastase úgy véli, a nagykövet folyamatosan áthágja a diplomáciai szabályokat, és „brutálisan” beavatkozik az ország belügyeibe. A kilencvenes években házelnökként és külügyminiszterként is tevékenykedő, börtönbüntetése letöltése után az aktív politizálástól visszavonult exkormányfő szerint bármilyen észrevétele, kommentárja van, a diplomatának kötelessége a külügyi tárcához fordulni, hiszen ott akkreditálták, „nem pedig a tévécsatornáknál vagy a hírügynökségeknél”. – Klemm nagykövet nemcsak a román állami hatóságokat, hanem az ország valamennyi állampolgárát megalázza. A bécsi egyezmény alapján a fogadó állam – anélkül, hogy elhatározását indokolnia kellene – bármikor értesítheti a küldő államot arról, hogy a képviselet vezetője vagy a képviselet diplomáciai személyzetének valamely tagja persona non grata – hívta fel az államfő figyelmét Nastase, aki szerint a külpolitikában „az amerikaiaknak nincsenek barátaik, csak érdekeik”.

Az elmúlt időszakban számos más román politikus is bírálta az amerikai nagykövetet. Például amikor Klemm elmarasztalta a bukaresti törvényhozást a nyomozó hatóságok munkájának akadályozása miatt, vagy amikor az önkormányzati választások előtt arra szólította fel a választókat: ne szavazzanak korrupcióval gyanúsított jelöltekre. Traian Basescu volt államfő egyenesen „funkciólobbistának” titulálta a diplomatát, aki nemrég szokatlan módon azt követően találkozott a román képviselőház elnökével, hogy alakulata, a szociáldemokrata párt (PSD) megvonta tőle a bizalmát. (Valeriu Zgoneát időközben le is váltották az alsóház éléről). A jobbközép politikus szerint Klemm gesztusa befolyással üzérkedésnek minősül. Erősen irritálják az amerikai diplomata megnyilvánulásai Calin Popescu Tariceanut, a bukaresti szenátus liberális elnökét is, aki szerint a román külügyi tárcának már régen „pellengérre kellett volna állítania” a nagykövetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.