Visszaél az adatokkal a Tinder?

Nem tudni, mit csinál a személyes adatokkal a sokak által csak az egyéjszakás randiappnak csúfolt alkalmazás.

Balogh Roland
2016. 08. 05. 14:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaél a felhasználók személyes adataival a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb ismerkedős okostelefon-alkalmazása, a Tinder – állítja egy belga szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő. Marc Tarabella szerint a randialkalmazást igénybe vevő felhasználóktól a Tinder nem kér egyértelmű, világos hozzájárulást arról, hogy milyen konkrét adatokat oszt meg, illetve a cég e nélkül tárolja is azokat.

A belga EP-képviselő szerint ezzel összefüggésben külön aggályos, hogy a megadott személyes információkat pedig nem tudni, mire használja az üzemeltető, s mondjuk azokat kiadja-e harmadik fél számára vagy különféle hirdetők számára. Emellett – mint a politikus jelezte – azt sem tudjuk, belenyúlnak-e a profilokba, módosítják-e azokat. Tarabella érvelése szerint szembemegy az uniós adatkezelési gyakorlattal, amely ezt szigorúan szabályozza, ezért vizsgálatot kezdeményezett a Tinderrel szemben.

A brit közszolgálati BBC-nek eljuttatott reakciójában a Tinder leszögezte, nagyon komolyan veszik a belga EP-képviselő felvetéseit. Mint írták, ezzel kapcsolatban folyamatban van egy belső vizsgálatuk, amelynek az a célja, felülvizsgálják az adatkezelési gyakorlatukat, hogy az mindenben megfeleljen az adott régiók jogszabályainak. Mint aláhúzták, azt szeretnék, ha a felhasználók megnyugodnának, hogy adataikat megfelelően kezelik.

A 2012 őszén indult Tinder egy olyan alkalmazás, amely az adott felhasználó aktuális fizikai helyzetének ismeretében lehetséges randevúpartnereket dob fel, s eldöntheti, tetszik-e neki az illető vagy sem. A program a Facebook-profilt használja, így azon keresztül hozzáfér az adott személy e-mail címéhez, érdeklődési köreihez, kedvelt oldalaihoz, születési dátumához, iskolai végzettségeihez, tartózkodási helyeihez, illetve a Facebook-ismerőseinek listájához.

Közben a londoni székhelyű jogi cég, a Linklaters technológiai szakértője, Peter Church arra hívta fel a figyelmet, az eset korántsem egyedi. Ugyanis nem csak a sokak által csak egyéjszakás kalandok úttörőjének is csúfolt alkalmazással lehet gond, hanem egy sor, például az Egyesült Államokban vagy a világ más pontján fejlesztett alkalmazást sem optimalizáltak az uniós adatvédelmi szabályokra. Többek szerint ezért az okostelefon-alkalmazások teljes piacát át kellene világítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.