Védenék a sötét pénzeket

Hiába vonultak Románia-szerte több százezren az utcára, a bukaresti kormány kitart a döntése mellett.

2017. 02. 02. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állóháború alakult ki Romániában a különböző állami intézmények és hatalmi ágak között a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás módosításával kapcsolatban, amely egyúttal kiváltotta az elmúlt két és fél évtized legnagyobb szabású tüntetéssorozatát az országban. Klaus Johannis államfő csütörtökön bejelentette, a bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő legfelső igazságszolgáltatási tanácshoz hasonlóan ő is az alkotmánybírósághoz fordult, miután a balliberális kormány számos bűncselekményt kivont a btk. hatálya alól. A jobbközép elnök ismételten felszólította a szociáldemokrata Sorin Grindeanu által vezetett kabinetet, vonja vissza a bel- és külföldön egyaránt vitatott sürgősségi rendeletet, amelyet „égbekiáltónak” nevezett. A kormány viszont megerősítette: kitart döntése mellett.

Johannis egyúttal élesen bírálta a belügyminisztériumot amiatt, hogy a csendőrség alakulatai előző nap nem tartóztatták fel a kormány intézkedése ellen békésen tüntető tömegben elvegyült rendbontókat. Szerda este Bukarest utcáin mintegy 150 ezren, a többi nagyvárosban pedig még egyszer ennyien tiltakoztak az ellen, hogy a btk.-módosítás nyomán több mint kétezer politikus és köztisztviselő mentesül a hivatali visszaélés vádja alól. Ám a fővárosi demonstrációt futballklubok ultrái megzavarták: térköveket, jégdarabokat dobáltak a rendfenntartókra, újságosbódékat gyújtogattak.

Késeket és Molotov-koktélokat találtak a csendőrök mintegy nyolcvan huligánnál, akiket sajtóinformációk szerint a bukaresti Dinamo sportklub szociáldemokrata kötődésű tulajdonosai béreltek fel az akcióra. A hírszerző szolgálat (SRI) állítja, idejében tájékoztatta a kormányt a készülő provokációról, Carmen Dan belügyminiszter szerint viszont a figyelmeztetés „túl általános” volt.

Közben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bejelentette, kivizsgálást indított a kormányrendelet elfogadása ügyében. Az igazságügyi minisztérium mindezt a végrehajtó hatalom tevékenységébe való súlyos beavatkozásként értékeli, ami a tárca szerint felboríthatja az alkotmányos hatalmi egyensúlyt. Egyre többen bírálják a hatalmon belül is a Grindeanu-kabinetet. Mihai Chirica, a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke szerint vissza kellene vonni a vitatott rendeletet, Florin Jianu kereskedelmi miniszter pedig tiltakozásképp lemondott tisztségéről. – Nem vagyok képes elfogadni a csalást és a hazugságot – indokolt a politikus.

Ám Liviu Dragnea PSD-elnök az alakulat vezetőségének csütörtöki ülése után támogatásáról biztosította a kormányt, az államfőt nevezve a szerda esti zavargások erkölcsi felelősének, holott Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Államok nagykövetsége közös nyilatkozatban bírálta Grindeanuék lépését. Az Európai Parlament tegnap vitanapot tartott a romániai demokrácia helyzetéről, amelyet a szocialista Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke aggasztónak nevezett, figyelmeztetve: a bukaresti kormány intézkedéseinek a Romániának kiutalt uniós alapok tekintetében is következményei lehetnek.

A jogállamiság, a törvények előtti egyenlőség elve és a politikai normalitás ellen irányulnak a román kormány intézkedései Ioan Stanomir szerint. Lapunknak a bukaresti alkotmányjogász, politológus úgy nyilatkozott, a jelenlegi hatalom egyértelműen az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került politikusok – élen Liviu Dragnea – tisztára mosása érdekében módosította a btk.-t. Az egyetemi tanár rámutatott: szinte valamennyi romániai párt úgy próbálja beállítani, hogy a korrupcióellenes küzdelem, az igazságszolgáltatás túl messzire ment, és zavarja az állam jó működését. – Holott az igazságszolgáltatás nem az állam működését, hanem éppenséggel az államon élősködő politikai klientúra tevékenységét zavarja – állapította meg Stanomir, törvényesnek és indokoltnak nevezve, hogy Johannis népszavazást kezdeményezett a korrupcióellenes küzdelem tárgyában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.