Fiatalokat kerget öngyilkosságba a Kék bálna

Oroszország után Romániában terjed a gyilkos mozgalom. Árts másoknak, mielőtt magaddal is végzel, lényegében erről szól a kegyetlen játék.

2017. 03. 24. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról az Oroszországból indult, többnyire egykori szovjet tagköztársaságokban terjedő, „kihívásokra” épülő mozgalomról van szó, amelyet eddig több mint száz tinédzser haláláért tesznek felelőssé.

A mobiltelefonra is letölthető applikáció lényege, hogy a résztvevők a VKontakte közösségi portálon található „halálos csoportokba” való belépéssel válhatnak játékossá, és ötven napig különböző feladatokat kell teljesíteniük.

A többnyire magányos, szerelemben csalódott, esetleg túlsúlyos fiataloktól saját életükről, bánatukról csikarnak ki információkat, illetve fényképeket, aztán a mentornak vagy kalauznak nevezett „játékvezető” különböző feladatokkal látja el őket. Például el kell lopniuk valamit egy üzletből, fel kell másszanak egy magas épület tetejére, el kell szigetelődjenek a családjuktól, barátaiktól, vagy késő éjjel horrorfilmet kell nézzenek. A teljesen behálózott tinédzsereket arra is ráveszik, hogy borotvával bálnát rajzoljanak valamely testrészükre, majd manipulációk, fenyegetések révén öngyilkosságba kergetik áldozataikat. A Kék bálna elnevezésű virtuális csoportot négy évvel ezelőtt elindító, mindössze huszonegy éves Filipp Bugyejkint tavaly novemberben legalább tizenöt fiatal halálba kényszerítésének vádjával letartóztatták az orosz hatóságok. Az internetes játékot egyébként azért nevezhették el a tengeri emlősről, mert a cetek nem ritkán csoportosan úsznak a partra, ahol elpusztulnak.

A nemrég Lengyelországban is felbukkant veszélyes játék akkor hívta fel magára a román hatóságok figyelmét, amikor öt jászvásári kisdiák egyik osztálytársuk biztatására hosszú percekig visszatartotta a lélegzetét, mire valamennyien kórházba kerültek. A 12-13 éves gyerekeket szinte fulladásba kergető diáklány elárulta, hogy az internetes oldalról származott az ötlet. További három tinédzserről derült ki, hogy a Kék bálnát működtető f57 elnevezésű csoporthoz bekapcsolódva különböző kihívások elé állították őket, sőt kilépési szándéka miatt egy 19 éves fiút a mobiltelefonjára érkezett üzenetben megfenyegettek, holott nem tette nyilvánossá a telefonszámát.

A román rendőrség a napokban tájékoztató kampányt indított a fiatalok körében a tudatos internethasználat érdekében, arra figyelmeztetve a tizenéveseket: vigyázzanak, kivel kommunikálnak a világhálón, mert a virtuális barátságok halálosak lehetnek. Aggodalmuknak adtak hangot a fiatalokat öngyilkos magatartásra szólító játék terjedése miatt a romániai pszichológusok is, akik arra kérik a szülőket és a pedagógusokat, hogy legyenek éberek az ilyen típusú kihívásokkal szemben, és azonnal forduljanak szakemberhez, ha öngyilkossági hajlamra utaló jeleket fedeznek fel a környezetükben élő tizenéveseken.

Szakértők szerint egyébként óvatosan kell bánni a jelenség mediatizálásával is, kolozsvári magyar szülők is azt tapasztalták ugyanis, hogy gyerekük a sajtóban megjelentek nyomán kezdett érdeklődni az interneten a Kék bálna iránt. Keresztesi Polixéna kincses városi iskolapszichológus nem tartja jó megoldásnak, ha a szülő aggodalmában erős kontroll vagy tiltás formájában próbálja óvni gyerekét az interneten leselkedő veszélyektől. – A felnőttekkel való kommunikáció, a kölcsönös bizalom kialakítása megakadályozhatja a gyereket, hogy a veszélyes játék bűvkörébe kerüljön. Ha ez kialakul szülő, pedagógus és a kiskorú között, akkor a gyerek nem szigetelődik el, nem keresi majd máshol a megoldást vagy a menekvést – nyilatkozta az erdélyi Krónika napilapnak a kolozsvári szakértő.

Különben az internetes játék a román és a moldovai kormány csütörtökön rendezett együttes ülésén is terítékre került. Nemzetközi összefogást szorgalmazva Pavel Filip, a volt szovjet tagköztársaság miniszterelnöke elmondta, a chisinaui hatóságoknak nemrég az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük egy tizenöt éves lány életét, aki a Kék bálna mentorainak befolyására megpróbálta levetni magát egy szálloda tetejéről. A moldovai rendőrség közel háromszáz, a veszélyes csoporthoz csatlakozó tinédzsert tart nyilván, és sikerült azonosítaniuk négy játékvezetőt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.